| INFORFK | INFORRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Projektowanie ogrodów > Jak stworzyć własny ogród warzywny od podstaw?

Jak stworzyć własny ogród warzywny od podstaw?

Założenie ogrodu warzywnego wcale nie jest trudne i nie wymaga ogromnego wysiłku. Daje natomiast ogromną satysfakcję, a smaku samodzielnie wyhodowanych roślin nie da się na pewno porównać z tymi kupionymi w sklepie.

Jeśli chcemy jeść świeże warzywa i owoce podczas posiłków musimy pomyśleć o złożeniu ogrodu warzywnego. Uprawa większości roślin jadalnych nie jest wcale trudna. Wystarczy trochę miejsca, pomysł i trochę wiedzy jak mamy w nim pracować.

Planowanie ogrodu – krok pierwszy

Zanim założymy taki ogród musimy rozważyć, jakie warzywa będziemy w nim hodować. Do wyboru mamy całe mnóstwo roślin m.in. zioła, pomidory, rzodkiewki, ogórki, papryki itp. W zależności od tego, na które się zdecydujemy musimy ustalić harmonogram prac. Rośliny ze względu na długość okresu wegetatywnego dzielimy na odporne i delikatne. Te z pierwszej grupy nie boją się przymrozków i możemy rozpocząć ich sianie już na początku wiosny. Jeszcze inną kategorią są warzywa mrozoodporne, które są w stanie przetrwać nawet ciężkie mrozy i które sadzimy jesienią. Bardzo ważne, jest to, w jakim czasie rozpoczniemy sadzenie. Zbiory plonów następują w różnych okresach, dlatego warto pomyśleć, w jakiej kolejności będziemy sadzić nasze warzywa, aby w miejsce zebranych szybko posadzić nowe i cieszyć się świeżymi warzywami niemal cały rok.

89,00 złOgród z charakterem

Warzywa delikatne

Warzywa odporne

Warzywa mrozoodporne

Pomidory

Groch

Kapusta

Papryka

Marchew

Brukselka

Cukinia

Sałata

Por

Kukurydza cukrowa

Rzodkiew

Szpinak

Dynia

Cebula

Koper

Zobacz także: Jak uchronić rośliny przed wczesnowiosennymi przymrozkami?

Wybór miejsca

Powierzchnia, na jakiej będziemy sadzić i siać nie jest najważniejsza. Nawet na niewielkiej przestrzeni możemy posadzić najbardziej potrzebne nam w codziennym gotowaniu rośliny. Najlepiej usytuować ogród warzywny w nasłonecznionym osłoniętym od wiatru miejsce. Warto jednak pamiętać, że warzywa zielonolistne, np. szpinak czy sałata nie potrzebują tyle słońca, co te wydające owoce takie jak pomidory czy dynie, które muszą być na słońcu ok. 6–8 godzin dziennie.

Jeżeli nie mamy miejsca na ogród warzywny, a zależny nam żeby mieć codziennie zdrowe i świeże warzywa, możemy zasadzić rośliny w donicach na balkonie.

Zobacz także: Rośliny w skrzynkach na parapetach, balkonie i tarasie

Standardowy ogród warzywny ma zazwyczaj rozmiary 6/9 m, podzielony jest na grządki o szerokości od 60 cm do 1 m, przedzielane 45 cm ścieżkami.

A co z glebą?

Jeśli już wybraliśmy odpowiednie miejsce, należy sprawdzić, jaki jest stan gleby. Aby uzyskać możliwie najlepsze rezultaty, gleba powinna być żyzna i trzymająca wilgoć, a jej odczyn pH powinien wahać się w granicach 6–6,8. Warto zwrócić uwagę na drenaż, aby w okresie większych opadów warzywa w naszym ogródku nie zgniły.

Aktualizacja: 24.05.2012

Autor:

Źródło:

Własne

Zdjęcia

Warzywa. Fot. Fotolia
Warzywa. Fot. Fotolia

Personel i Zarządzanie189,00 zł

POLECANE ARTYKUŁY

TERMINARZ

PAŹ02
TydzieńPWŚCPSN
40293012345
416789101112
4213141516171819
4320212223242526
4427282930310102

Ostatnio na forum

Narzędzia przedsiębiorcy

Eksperci infor.pl

Aleksandra Chrzanowska

Zastępca Dyrektora Departamentu Rozwoju Biznesu w ING Lease.

Zostań ekspertem Infor.pl »