| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Porady internautów > Czy wiesz jak przygotować glebę pod zasiew warzyw?

Czy wiesz jak przygotować glebę pod zasiew warzyw?

Zanim zasiejemy warzywa na działce, trzeba odpowiednio przygotować glebę pod zasiew. Oto kilka moich praktycznych porad, jak przekopywać i nawozić podłoże po zimie.

Glebę przygotowujemy 3 – 5 tygodni przed planowanym zasiewem warzyw.

Jeżeli gleba była nawożona i przekopana obornikiem lub kompostem jesienią, teraz wystarczy ją spulchnić motyką, a następnie wyrównać grabiami.

Jeżeli nie przekopałeś gleby na jesień, powinieneś zrobić to teraz, choć przekopywanie ziemi na wiosnę nie jest korzystnym zabiegiem, szczególnie w przypadku gleb lekkich, gdyż nadmiernie je przesusza.

Przekop ziemię wraz kompostem na głębokość 30 cm, który zawiera najwięcej łatwo przyswajalnych dla roślin składników odżywczych. Ewentualnie możesz zastosować obornik, ale w małych ilościach i musi być dobrze przekompostowany (rozłożony).

Gdy już spulchnisz glebę motyką, jak najszybciej zagrab glebę, aby wyrównać jej powierzchnię i ograniczyć powierzchnię parowania.

Glebę trzeba odpowiednio odżywić po zimie. Jeżeli jesienią wykonałeś nawożenie nawozem fosforowym i potasowym, możesz przystąpić do przedwegetacyjnego nawożenia azotowego (stosuje się je wiosną, ponieważ jesienią mogłyby ulec nadmiernemu wypłukaniu).

Jeśli jednak nie zrobiłeś tego jesienią, zastosuj nawożenie teraz, jednak istnieje ryzyko przesycenia ziemi nawozami. Aby tego uniknąć, wymieszaj nawozy fosforowe i potasowe z glebą na co najmniej 2 -3 tygodnie przed siewem. Nie musisz tego robić, jeśli ziemia była przekopywana jesienią. Jeżeli jednak dopiero teraz przekopujesz ziemię, konieczne wymieszaj je z glebą na głębokości do 10 cm.

Przykładowe dawki nawozów dla poszczególnych warzyw (g/10m2): fasola, groch, rzodkiewka, sałata – zastosuj 60-120 g saletry amonowej, 150-200 g superfosforatu potrójnego, 70-150 g siarczanu potasu; ogórek, cebula, szpinak, czosnek, bób, koper, pietruszka, kalarepa - 120-200 g saletry amonowej, 300-500 g superfosforatu potrójnego,150-300 g siarczanu potasu; pomidor, burak ćwikłowy, marchew, kapusta, chrzan, brukselka, seler, por - 200-250 g saletry amonowej,300-600 g superfosforatu potrójnego, 150-300 g siarczanu potasu; kapusta czerwona, kapusta głowiasta późna, kalafior - 200-300 g saletry amonowej, 300-500 g superfosforatu potrójnego, 300-450 g siarczanu potas.

Na wiosnę można zastosować dojrzały kompost w ilości od 60 do 100 kg/m2. Rozłóż go i wymieszaj z wierzchnią warstwą ziemi za pomocą grabi. Ewentualnie możesz zastosować bardzo dobrze rozłożony obornik, w ilości od 30 do 40 kg/10m2.

Powierzchnię wyrównaj grabiami i po ok. 3-5 tygodni możesz przystąpić do zasiewu.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Eco Carport

Producent i dystrybutor wiat z drewna

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »