| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Porady internautów > Czy wiesz jak przygotować preparaty roślinne?

Czy wiesz jak przygotować preparaty roślinne?

Preparaty roślinne przygotuj ze świeżego lub suszonego ziela, które zalej wodą w dokładnie ustalonych proporcjach. Przed nastawieniem preparatu surowiec roślinny rozdrobnij. Kiedy preparat jest gotowy; ciecz przecedź przez podwójną warstwę gazy lub płótno.

Gnojówka roślinna - w naczyniu drewnianym, kamionkowym lub plastikowym (nie metalowym) zalej 1 kg ziela 10 l zimnej wody (najlepiej deszczowej). Przemieszaj raz dziennie - fermentacja powinna odbywać się w warunkach tlenowych. Naczynie przykryj (mogą topić się owady) np. siatką, aby umożliwić swobodny dostęp tlenu do fermentującej gnojówki. Nieprzyjemny zapach wydzielający się z naczynia możesz osłabić przez dodanie mielonych skał (mączka bazaltowa, dolomitowa). W zależności od temperatury fermentacja trwa 2-4 tygodnie. Nadaje się do użycia, kiedy przestaje się pienić i jest klarowna.

Napar - świeże lub suszone rośliny zalej wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem do ostygnięcia. Możesz go wykonać z łusek cebuli, świeżych kwiatów i liści krwawnika, ząbków czosnku, świeżych liści chrzanu, rabarbaru i pomidora, świeżych lub suszonych kwitnących pędów piołunu. Odcedzony napar wykorzystaj w ciągu tego samego dnia.

Wywar (odwar) - świeże lub suszone rośliny zalej zimną wodą na 12 do 24 godzin. Gotuj na słabym ogniu przez 30 minut, pozostaw do wystygnięcia pod przykryciem. Gorący wywar zamknięty szczelnie w słoiku, zachowuje swoje właściwości przez okres 3-4 miesięcy, bez zamknięcia można go przechowywać do 1 tygodnia.

Wyciąg (nastój) - świeże lub suszone rośliny zalej zimną wodą i pozostaw zależnie od temperatury na 12 do 24 godzin. Przecedź i najlepiej zużyj tego samego dnia. Można ją przetrzymywać najwyżej jeden dzień, gdyż po tym czasie następuje fermentacja materiału roślinnego i zmieniają się jego właściwości. Starszy wyciąg można zostawić do przefermentowania.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Bernatowicz, Komorniczak, Mazur Radcy Prawni i Doradcy Podatkowi

spółka partnerska

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »