| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE MOBILNE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Porady internautów > Czy wiesz jak przygotować preparaty roślinne?

Czy wiesz jak przygotować preparaty roślinne?

Preparaty roślinne przygotuj ze świeżego lub suszonego ziela, które zalej wodą w dokładnie ustalonych proporcjach. Przed nastawieniem preparatu surowiec roślinny rozdrobnij. Kiedy preparat jest gotowy; ciecz przecedź przez podwójną warstwę gazy lub płótno.

Gnojówka roślinna - w naczyniu drewnianym, kamionkowym lub plastikowym (nie metalowym) zalej 1 kg ziela 10 l zimnej wody (najlepiej deszczowej). Przemieszaj raz dziennie - fermentacja powinna odbywać się w warunkach tlenowych. Naczynie przykryj (mogą topić się owady) np. siatką, aby umożliwić swobodny dostęp tlenu do fermentującej gnojówki. Nieprzyjemny zapach wydzielający się z naczynia możesz osłabić przez dodanie mielonych skał (mączka bazaltowa, dolomitowa). W zależności od temperatury fermentacja trwa 2-4 tygodnie. Nadaje się do użycia, kiedy przestaje się pienić i jest klarowna.

Napar - świeże lub suszone rośliny zalej wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem do ostygnięcia. Możesz go wykonać z łusek cebuli, świeżych kwiatów i liści krwawnika, ząbków czosnku, świeżych liści chrzanu, rabarbaru i pomidora, świeżych lub suszonych kwitnących pędów piołunu. Odcedzony napar wykorzystaj w ciągu tego samego dnia.

Wywar (odwar) - świeże lub suszone rośliny zalej zimną wodą na 12 do 24 godzin. Gotuj na słabym ogniu przez 30 minut, pozostaw do wystygnięcia pod przykryciem. Gorący wywar zamknięty szczelnie w słoiku, zachowuje swoje właściwości przez okres 3-4 miesięcy, bez zamknięcia można go przechowywać do 1 tygodnia.

Wyciąg (nastój) - świeże lub suszone rośliny zalej zimną wodą i pozostaw zależnie od temperatury na 12 do 24 godzin. Przecedź i najlepiej zużyj tego samego dnia. Można ją przetrzymywać najwyżej jeden dzień, gdyż po tym czasie następuje fermentacja materiału roślinnego i zmieniają się jego właściwości. Starszy wyciąg można zostawić do przefermentowania.

reklama

Polecamy artykuły

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Aleksandra Chołub

Kancelaria Adwokacka Aleksandra Chołub

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »