| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE MOBILNE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Porady internautów > Czy wiesz jak pędzić warzywa?

Czy wiesz jak pędzić warzywa?

Pędzenie to zmuszanie roślin do wzrostu jesienią i zimą - czyli poza okresem ich normalnej wegetacji. Do tego zabiegu nadają się: cebula, czosnek, pietruszka, seler. Dzięki temu będziesz mieć warzywa z własnego parapetu.

Zabieg przeprowadź w temperaturze pokojowej (16-20˚C) na średnio zasobnej przepuszczalnej ziemi. Do podłoża nie dodawaj nawozów. Dosadzaj nowe partie warzyw co 2-3 tygodnie, aby zapewnić ciągłość zbiorów. Pędzenie możesz zacząć w listopadzie i prowadzić do pojawienia się pierwszych gruntowych nowalijek.

Pietruszka i seler – wykorzystaj małe średnie korzenie. Wytnij liście na wysokość 3 cm nad pąkiem wierzchołkowym. Korzenie umieść w ziemi tak, aby szyjka korzeniowa była nieprzykryta. Podlej i utrzymuj wilgotne podłoże. Natkę ścinaj w miarę potrzeby.

Cebula – najlepiej o średnicy 3-5 cm. Przed sadzeniem namocz je na kilka godzin w ciepłej wodzie. Posadź - szyjki powinny wystawać z ziemi i podlej. Zbiór następuje po 3 tygodniach. Ścinaj szczypior, gdy osiągnie 25 cm wysokości.

Czosnek - sadź duże i grube ząbki na głębokość 2/3 jego wysokości. Podlewaj umiarkowanie. Donice z czosnkiem trzymaj w najlepszych warunkach świetlnych, jakie możesz im zapewnić w mieszkaniu. Liście są gotowe do zbioru, kiedy będą miały wysokość 20 cm.

reklama

Polecamy artykuły

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

MADEJCZYK KANCELARIA PRAWNA Sp. k.

Kancelaria Prawna Madejczyk świadczy usługi w zakresie obsługi klientów biznesowych i indywidualnych.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
Notyfikacje
Czy chcesz otrzymywać informacje o najnowszych zmianach? Zaakceptuj powiadomienia od mojafirma.Infor.pl
Powiadomienia można wyłączyć w preferencjach systemowych
NIE
TAK