| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Porady internautów > Czy wiesz jak pędzić warzywa?

Czy wiesz jak pędzić warzywa?

Pędzenie to zmuszanie roślin do wzrostu jesienią i zimą - czyli poza okresem ich normalnej wegetacji. Do tego zabiegu nadają się: cebula, czosnek, pietruszka, seler. Dzięki temu będziesz mieć warzywa z własnego parapetu.

Zabieg przeprowadź w temperaturze pokojowej (16-20˚C) na średnio zasobnej przepuszczalnej ziemi. Do podłoża nie dodawaj nawozów. Dosadzaj nowe partie warzyw co 2-3 tygodnie, aby zapewnić ciągłość zbiorów. Pędzenie możesz zacząć w listopadzie i prowadzić do pojawienia się pierwszych gruntowych nowalijek.

Pietruszka i seler – wykorzystaj małe średnie korzenie. Wytnij liście na wysokość 3 cm nad pąkiem wierzchołkowym. Korzenie umieść w ziemi tak, aby szyjka korzeniowa była nieprzykryta. Podlej i utrzymuj wilgotne podłoże. Natkę ścinaj w miarę potrzeby.

Cebula – najlepiej o średnicy 3-5 cm. Przed sadzeniem namocz je na kilka godzin w ciepłej wodzie. Posadź - szyjki powinny wystawać z ziemi i podlej. Zbiór następuje po 3 tygodniach. Ścinaj szczypior, gdy osiągnie 25 cm wysokości.

Czosnek - sadź duże i grube ząbki na głębokość 2/3 jego wysokości. Podlewaj umiarkowanie. Donice z czosnkiem trzymaj w najlepszych warunkach świetlnych, jakie możesz im zapewnić w mieszkaniu. Liście są gotowe do zbioru, kiedy będą miały wysokość 20 cm.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

autosalon24.pl

Autosalon24.pl powstał w powstał w 2010 roku i jest portalem zarządzanym przez spółkę Autodirect SA. Zadaniem jakie sobie postawiono, było stworzenie pierwszego, polskiego portalu motoryzacyjnego umożliwiającego uzyskanie informacji, porady w wyborze oraz wsparcia w negocjowaniu najkorzystniejszych warunków zakupu, wymarzonego, nowego samochodu.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »