| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Porady internautów > Czy wiesz jak stworzyć własny miniwarzywnik?

Czy wiesz jak stworzyć własny miniwarzywnik?

Nie ma to jak samodzielnie wyhodowane warzywa - masz pewność co do ich pochodzenia i sposobu uprawy. Jeśli o własnej działce możesz jedynie pomarzyć, proponuję  zrobić miniwarzywnik w swoim przydomowym ogródku. Na jego uprawę wystarczy mały kawałek głęboko przekopanej, próchniczej ziemi. Na tym małym poletku z moją pomocą uda ci się wyhodować wszystkie najważniejsze warzywa i zioła dodawane do potraw. A więc do dzieła!

Przekop glebę na podwójną głębokość siewu nasion. Ziemię wzbogać dojrzałym kompostem i suchym nawozem krowim. Spulchnij ją kultywatorem i opryskaj grządkę wywarem ze skrzypu polnego (proporcje składników: 1 kg świeżego lub 150 g suchego ziela/10 l wody) – zapobiega chorobom grzybowym przenoszącym się za pośrednictwem gleby.

Zaplanuj uprawę współrzędną – rośliny będą się wzajemnie wzmacniały. Warzywa o krótkim okresie uprawy (zmiana co 3 miesiące) - sałata, marchew, rzepa, kalarepa są gotowe do zbioru w okresie do trzech miesięcy. Jarzyny o średnim okresie uprawy wchodzą na ich miejsce w końcu czerwca np. buraki po kalafiorach, fasola po boćwinie. Warzywa o długim okresie uprawy (cały sezon) to groszek, fasola, ogórek, pomidor. Przed ich uprawą możesz wysiać rzodkiewkę, a miedzy rzędami zioła.

Po zbiorach zaopatrz glebę w składniki pokarmowe – zastosuj szybko działający, pełnoskładnikowy nawóz organiczno-mineralny. Zmieszaj go z wierzchnią warstwą gleby za pomocą spulchniacza i opryskaj grządkę wywarem ze skrzypu polnego.

Możesz podnieść walory zdrowotne i smakowe warzyw opryskując je preparatami ziołowymi. Aby zapobiegać szkodnikom ssącym (np. mszyce) wysiej wokół warzywnika pas niskich nasturcji lub ogórecznika.

Między rzędami warzyw możesz wysiać różne zioła – bazylię, koper, majeranek, miętę, szałwię, rozmaryn. Podniosą walory smakowe potraw w Twojej kuchni.

Ciekawostka – niektóre zioła poprawiają smak warzyw np. mięta pieprzowa polepszy smak buraków, koper poprawi aromat grochu, cebuli i buraków, a cząber ulepszy smak fenkułu i sałaty.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Buszan Augustyniak Suchecka Adwokat Radcowie Prawni Spółka partnerska

Ekspert w zakresie nieruchomości, własności intelektualnej, podatków oraz praw przedsiębiorców

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »