| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > GMO > Dlaczego żywność genetycznie modyfikowana (GMO) jest produkowana?

Dlaczego żywność genetycznie modyfikowana (GMO) jest produkowana?

Do tej pory, największy odsetek żywności genetycznie modyfikowanej (GMO) produkowany i sprzedawany w jest USA. Zaraz za USA są Brazylia i Argentyna. Powodów upraw żywności genetycznie modyfikowanej (GMO) jest kilka, należą do nich m.in. zwiększenie odporność upraw na atakujące je choroby, owady i wirusy.

Rynek żywności genetycznie modyfikowanej (GMO) na świecie cały czas się rozwija, a produkty są sprzedawane i ogólnie dostępne. Korzyści, ze sprzedaży genetycznie modyfikowanej żywności (GMO) czerpią zarówno producenci jak i konsumenci. Dlaczego? Jak pisze www.who.int,  żywność modyfikowana genetycznie (GMO) jest tańsza, od tej produkowanej w tradycyjny sposób, ma także większą wartość odżywczą oraz jest bardziej trwała.

W związku z tym, że dystrybutorom nasion modyfikowanych genetycznie (GMO) bardzo zależy na tym, by  producenci akceptowali ich produkt i chcieli go używać, w znacznym stopniu koncentrują się na wszelkich innowacjach z tym związanych. Dążą do tego, aby i producenci i przemysł spożywczy docenili ich działania i chcieli wykorzystywać ich produkt w swoich uprawach.

Zobacz także: GMO – co to takiego?

Jednym z powodów dla którego zaczęto wytwarzać genetycznie modyfikowaną żywność (GMO), była chęć poprawy poziomu ochrony upraw. Uprawy GMO będące na rynku pojawiły się po to, aby zwiększyć ochronę roślin przed wszelkimi atakującymi je chorobami, owadami lub wirusami, a także by zwiększyć ich odporność na działanie herbicydów.

Odporność GMO na owady

Odporność upraw GMO na owady osiąga się poprzez włączenie do ich produkcji toksyny z bakterii Bacillus thuringiensis (BT). Toksyna ta jest powszechnie stosowana jako środek owadobójczy i jest bezpieczna dla zdrowia. Rośliny genetycznie modyfikowane (GMO), które stale wytwarzają tą toksynę,  jak wynika z badań  – wymagają mniejszych ilości środków owadobójczych (herbicydów) w określonych sytuacjach np. kiedy ataki szkodników są intensywne lub jest ich dużo.

Zobacz także: Turkuć podjadek – nieproszony gość w ogrodzie

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Przemysław Dybała

Doradca podatkowy nr 11590

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »