| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Drzewa i krzewy > Jarzębiny jadalne – najpopularniejsze gatunki

Jarzębiny jadalne – najpopularniejsze gatunki

Jarzębiny należą do jednych z najpiękniej wyglądających drzew jesienią. Dzięki barwnym owocom stają się ozdobą jesiennego krajobrazu. Ponadto, są gatunki jarzębiny, których owoce są jadalne. Przeczytaj, jakie są najpopularniejsze gatunki jadalnej jarzębiny.

Jarzębiny jadalne coraz częściej możemy spotkać na naszych działkach. Dzięki różnokolorowym owocom zdobyły wśród ogrodników dużą popularność. Te niskie drzewa mogą się dobrze prezentować zarówno w małych jak i dużych ogrodach. Ich owoce możemy spożywać bezpośrednio po zbiorze oraz przetwarzać.

Likjornaja

Likjornaja jest odmianą jarzębiny jadalnej, która charakteryzuje się dużymi i słodkimi owocami. Doprze sprawdzają się do produkcji przetworów. Owoce są ciemnogranatowej barwy. Drzewo wytwarza liczne owocostany.

Zobacz także: Sadzenie malin – krok po kroku

Titan

Kolejną odmianą jarzębiny jadalnej jest Titan. Ma ona soczyste, słodko-kwaśne owoce, które można spożywać bezpośrednio po zerwaniu jak i wykorzystywać do produkcji przetworów. Są one barwy bordowej i po zasuszeniu mogą stać się ciekawym elementem dekoracyjnym.

Krasawica

Krasawica jest odmianą jarzębiny jadalną, którą najlepiej jest spożywać w postaci przetworzonej. Ma ona duże, soczyste oraz kwaśne owoce, w którym wyczuwa się gorycz. Są one koloru czerwonopomarańczowego, co tworzy ciekawe zestawienie kontrastów z zielenią liści jarzębiny.

Zobacz także: Przycinanie drzew owocowych – poradnik

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Tomasz Mandecki

Prawnik

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »