| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Drzewa i krzewy > Jarzębiny jadalne – najpopularniejsze gatunki

Jarzębiny jadalne – najpopularniejsze gatunki

Jarzębiny należą do jednych z najpiękniej wyglądających drzew jesienią. Dzięki barwnym owocom stają się ozdobą jesiennego krajobrazu. Ponadto, są gatunki jarzębiny, których owoce są jadalne. Przeczytaj, jakie są najpopularniejsze gatunki jadalnej jarzębiny.

Kubowaja

Jednym z gatunków jarzębiny jadalnej, który obficie owocuje jest Kubowaja. Wytwarza ona słodko-kwaśne owoce, które są bogate w karoten i witaminę C. Można je spożywać w formie przetworzonej. Charakteryzują się ognistą, czerwono-pomarańczową barwą.

Zobacz także: Śliwy w ogrodzie – poradnik

Miczurinskaja Diesiertnaja

Najstarszą odmianą jadalnej jarzębiny jest Miczurinskaja Diesiertnaja. Charakteryzuje się obfitym owocowaniem. Wytwarza średniej wielkości, słodkie, ciemnoczerwone owoce. Można je spożywać bezpośrednio po zerwaniu z drzewa oraz wykorzystać do produkcji przetworów.

Poszczególne gatunki jarzębiny jadalnej różnią się wielkością, kolorem oraz smakiem owoców. Możemy z nich wytwarzać smaczne przetwory oraz zjadać bezpośrednio po zbiorze. Ponadto, są źródłem witaminy C oraz karotenu. Dlatego opłaca się hodować  jarzębinę jadalna w naszych ogrodach.

Zobacz także: Drzewa owocowe łatwe w uprawie

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

HILLS LTS

HILLS Legal & Tax Solutions S.A.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »