| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE MOBILNE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Ciekawostki > Rośliny i owoce ogrodowe, które zawierają najwięcej witamin

Rośliny i owoce ogrodowe, które zawierają najwięcej witamin

Zawartość witaminy C jest kilkakrotnie lub nawet kilkunastokrotnie większa w owocach wielu powszechnie uprawianych krzewów ogrodowych lub leśnych. Najczęściej wiele z tych krzewów ma jednocześnie walory ozdobne. Jakie krzewy lub drzewa warto posadzić w ogrodzie lub na leśnej działce? Które mają owoce o największej zawartości witamin. Z jakich gatunków możemy przyrządzić przetwory bogate w witaminy?

Zdrowsze niż rośliny hodowlane

Okazuje się, że nie tylko cytrusy mogą mieć sporo witaminy C. Krzewy i drzewa rosnące powszechnie w lasach lub w naszych ogrodach wytwarzają owoce o dużo większej zawartości tej ważnej witaminy. Najwięcej witaminy C znajdziemy w owocach róży dzikiej (Rosa canina), rokitnika zwyczajnego (Hippophae rhamnoides) oraz porzeczki czarnej (Ribes nigrum).

Zobacz także: Które drzewa i krzewy można przycinać zimą?

 Zawartość witaminy C w owocach dzikiej róży jest 15-krotnie wyższa niż w owocach cytryny, w owocach rokitnika – 8-krotnie, a w owocach porzeczki czarnej – 5-cio krotnie. Więcej witaminy C niż cytryna zawierają też owoce berberysu zwyczajnego (Berberis vulgaris).  Wszystkie te krzewy z powodzeniem są także używane w celach ozdobnych i nie maja dużych wymagań uprawowych. Najlepiej sprawdzą się na lekkich, przepuszczalnych glebach.

Zobacz także: Problemy z trawnikiem – mech, skrzyp, pies, susza

Nie tylko witamina C

Owoce rokitnika zwyczajnego mają nie tylko dużo witaminy C. Zawierają także potężną dawkę witaminy A. Mają jej najwięcej spośród wielu roślin leśnych lub ogrodowych. Bardzo dużo witaminy A zawierają też owoce jarzębu pospolitego (Sorbus aucuparia), czyli jarzębiny, oraz owoce dzikiej róży.

Owoce porzeczki czarnej wyróżniają się z kolei dużą zawartością witaminy K, a owoce głogu jednoszyjkowego (Crataegus monogyna) zdecydowanie wyróżniają się pod względem zawartości witaminy B1. Bardzo dużą liczbę witamin (C, A, P, K, B1, B2, PP) zawierają też jeżyny i maliny oraz poziomki i borówka czarna.

Przed spożyciem owoców warto dowiedzieć się, w jakiej formie są one najzdrowsze do spożycia. Niektóre najlepsze są w stanie bezpośrednio po zbiorze, inne mogą wymagać przemrożenia i specjalnego przygotowania. Na dużą zawartość witamin w owocach ma też wpływ optymalny stopień dojrzałości owoców.

reklama

Polecamy artykuły

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

RynekPierwotny.pl

Portal internetowy poświęcony nowym nieruchomościom

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »