| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Ciekawostki > Rośliny i owoce ogrodowe, które zawierają najwięcej witamin

Rośliny i owoce ogrodowe, które zawierają najwięcej witamin

Zawartość witaminy C jest kilkakrotnie lub nawet kilkunastokrotnie większa w owocach wielu powszechnie uprawianych krzewów ogrodowych lub leśnych. Najczęściej wiele z tych krzewów ma jednocześnie walory ozdobne. Jakie krzewy lub drzewa warto posadzić w ogrodzie lub na leśnej działce? Które mają owoce o największej zawartości witamin. Z jakich gatunków możemy przyrządzić przetwory bogate w witaminy?

Zdrowsze niż rośliny hodowlane

Okazuje się, że nie tylko cytrusy mogą mieć sporo witaminy C. Krzewy i drzewa rosnące powszechnie w lasach lub w naszych ogrodach wytwarzają owoce o dużo większej zawartości tej ważnej witaminy. Najwięcej witaminy C znajdziemy w owocach róży dzikiej (Rosa canina), rokitnika zwyczajnego (Hippophae rhamnoides) oraz porzeczki czarnej (Ribes nigrum).

Zobacz także: Które drzewa i krzewy można przycinać zimą?

 Zawartość witaminy C w owocach dzikiej róży jest 15-krotnie wyższa niż w owocach cytryny, w owocach rokitnika – 8-krotnie, a w owocach porzeczki czarnej – 5-cio krotnie. Więcej witaminy C niż cytryna zawierają też owoce berberysu zwyczajnego (Berberis vulgaris).  Wszystkie te krzewy z powodzeniem są także używane w celach ozdobnych i nie maja dużych wymagań uprawowych. Najlepiej sprawdzą się na lekkich, przepuszczalnych glebach.

Zobacz także: Problemy z trawnikiem – mech, skrzyp, pies, susza

Nie tylko witamina C

Owoce rokitnika zwyczajnego mają nie tylko dużo witaminy C. Zawierają także potężną dawkę witaminy A. Mają jej najwięcej spośród wielu roślin leśnych lub ogrodowych. Bardzo dużo witaminy A zawierają też owoce jarzębu pospolitego (Sorbus aucuparia), czyli jarzębiny, oraz owoce dzikiej róży.

Owoce porzeczki czarnej wyróżniają się z kolei dużą zawartością witaminy K, a owoce głogu jednoszyjkowego (Crataegus monogyna) zdecydowanie wyróżniają się pod względem zawartości witaminy B1. Bardzo dużą liczbę witamin (C, A, P, K, B1, B2, PP) zawierają też jeżyny i maliny oraz poziomki i borówka czarna.

Przed spożyciem owoców warto dowiedzieć się, w jakiej formie są one najzdrowsze do spożycia. Niektóre najlepsze są w stanie bezpośrednio po zbiorze, inne mogą wymagać przemrożenia i specjalnego przygotowania. Na dużą zawartość witamin w owocach ma też wpływ optymalny stopień dojrzałości owoców.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Kancelaria Radcy Prawnego Macieja Kaflińskiego

specjalizuje się w prawie cywilnym, handlowym gospodarczym i finansowym

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »