| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Kwiaty doniczkowe > Przesadzanie > Rodzaje ziemi stosowane w uprawie roślin doniczkowych

Rodzaje ziemi stosowane w uprawie roślin doniczkowych

Każda roślina wymaga innego podłoża do prawidłowego rozwoju. Aby wiedzieć, co jest najlepsze dla naszych podopiecznych warto znać liczne rodzaje ziemi, jakie stosowane są w domowej uprawie. Często należy mieszać różne rodzaje gleby, aby osiągnąć to, w czym nasze zielone ozdoby będą czuć się najlepiej.

Ziemie różnią się od siebie zawartością próchniczą, odczynem, ilością składników pokarmowych. Wyróżnia się następujące rodzaje gleby: ziemię inspektową, liściową, kompostową, darniową i wrzosową.

Ten rodzaj gleby jest bardzo żyzny i próchniczy. Otrzymuje się go z biologicznego ogrzewania inspektów lub z przekompostowania nawozu końskiego.

Ziemia ta jest zbierana z wrzosowisk. Charakteryzuje ją odczyn kwaśny oraz mała ilość składników pokarmowych.

Powstaje ona w procesie kompostowania odpadków – liści, słomy, chwastów, resztek roślinnych. Jest ona bardzo bogata w składniki pokarmowe, co czyni ją podstawowym materiałem wielu mieszanek.

Ziemie liściową otrzymuje się po przekompostowaniu liści drzew i krzewów. Ma ona bardzo luźną strukturę i obojętny odczyn.

Otrzymuje się ją w efekcie przekompostowania kilkucentymetrowej warstwy darni z pól, na których rosły rośliny motylkowe oraz z kretowisk na łące. Charakteryzuje ją odczyn kwaśny.

Torf jest pochodną mchu i sąsiadujących z nim roślin. Rozróżniamy jego dwa rodzaje: wysoki (złożony z mchu torfowca, lekki, o kwaśnym odczynie, ubogi w składniki pokarmowe, wolny od czynników chorobotwórczych) oraz niski (doskonale chłonący wodę, bardziej zasobny w składniki pokarmowe, nieco mniej kwaśny)

Zobacz też : Właściwe przesadzanie

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Kancelaria Doradztwa Podatkowego Marcin Pietrusiński

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »