| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Kwiaty doniczkowe > Kwiaty na stanowisko słoneczne > Takka Chantriera – kwiat nietoperz

Takka Chantriera – kwiat nietoperz

Takka Chantiera swoim wyglądem zadziwiła niejednego. Jej kwiatostan porównywany jest do czarnej orchidei, nietoperza oraz diabła tasmańskiego. Ma ona liście tworzące szeroką rozetę oraz ukryte pod ziemią pionowe kłącza. Przeczytaj, jak pielęgnować takka chantierę zwaną nietoperzem.

Woda

Roślinę podlewamy miękką wodą np. przegotowaną. Podłoże musi być stale wilgotne. Zimą możemy zmniejszyć częstotliwość podlewania, jednak nie możemy pozwolić na wyschnięcie ziemie, w której jest posadzona Takka Chantiera.

Zobacz także: Nemezja powabna (Nemezis strumosa)

Podłoże

Podłoże, w którym chcemy posadzić Takkę powinno być przepuszczalne i próchnicze. Do tego celu możemy wykorzystać ziemię do storczyków zmieszaną z ziemią uniwersalną.

Nawożenie

Nawożenie Takki przeprowadzamy od wiosny do końca lata, systematycznie co 3 tygodnie. Do tego celu używamy odżywki do storczyków. Zimą roślina nie wymaga nawożenia.

Dodatkowe zabiegi

Żeby zapewnić dla Takki Chantiera zdrowy wzrost należy usuwać z liści zbierający się kurz oraz podcinać zasychające brzegi blaszek liści i żółknące części rośliny.