| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Kwiaty doniczkowe > Kwiaty na stanowisko słoneczne > Oliwka europejska (Olea europaea)

Oliwka europejska (Olea europaea)


Oliwka europejska (Olea europaea) to małe, zimozielone drzewo o wąskich, lancetowatych liściach, skórzastych i szarozielonych. Niepozorne kwiaty są żółtobiałe. Później zawiązują się pestkowce – oliwki, najpierw zielone, potem lśniące i czarne. Stare okazy pojemnikowe zwykle mogą wytwarzać oliwki jadalne, ale potrzebują do tego bardzo dużo światła i wysokiej temperatury.

Drzewko nadaje się do dekoracji wnętrz szklarni, na werandę oraz do wystawiania na zewnątrz.

Roślina ta wymaga jasnych, dobrze nasłonecznionych miejsc. Nie powinniśmy jej jednak narażać na bezpośrednie promieniowanie słoneczne. Najlepsza temperatura do rozwoju rośliny waha się w granicach 20–23 stopni C w okresie letnim. Zimą temperatura nie powinna spaść poniżej 4 stopni C.

Należy ją umiarkowanie i regularnie podlewać przez cały rok.

Zobacz także: Jak pielęgnować skrętnika (Streptocarpus)?

Do prawidłowego rozwoju najlepsza jest żyzna, dobrze przepuszczalna mieszanka gleby z dodatkiem gruboziarnistego piasku. Warto też na dnie doniczki umieścić warstwę drenażową. Młode rośliny co roku, wczesną wiosną, przesadzamy do większych doniczek.

Oliwkę nawozimy nawozem uniwersalnym w płynie wczesną wiosną i ponownie w połowie lata.

Oliwkę europejską można rozmnażać z nasion lub przez sadzonki. W pierwszym przypadku nasiona wysiewamy do skrzynek jesienią lub wiosną (na przełomie lutego i marca). Nasiona powinniśmy przed tym zabiegiem poddać stratyfikacji.

W drugim przypadku 10–15 cm długości sadzonki półzdrewniałe, wraz z piętką, pobieramy na przełomie lipca lub sierpnia. Tak przygotowane egzemplarze wsadzamy do żyznej ziemi i umieszczamy w jasnym i ciepłym miejscu. Po kilku tygodniach otrzymamy młode rośliny, które pielęgnujemy i traktujemy jak starsze okazy.

Zobacz także: Co powinieneś wiedzieć o roślinach użytkowych?

Oliwka europejska dobrze znosi niską wilgotność powietrza panującą w ogrzewanych mieszkaniach.

Aby oliwka owocowała, musi spędzić przynajmniej dwa miesiące w temperaturze poniżej 10 stopni C. Na owocowanie pozytywnie wpływa również obciążanie gałęzi w taki sposób, aby się zwieszały. Oliwki uprawiane w zamkniętych pomieszczeniach mogą być atakowane przez czerwce (miseczniki, tarczniki i wełnowce)

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

KPMG

Firma Doradcza KPMG

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »