| INFORFK | INFORRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Kwiaty doniczkowe > Kwiaty na stanowisko półcieniste > Asparagus – uprawa i pielęgnacja

Asparagus – uprawa i pielęgnacja

Asparagus wyglądem przypomina paproć, ale jest spokrewniony ze szparagiem jadalnym. Pochodzi z Afryki. We wnętrzach asparagus stwarza atmosferę tropikalnej dżungli. Większość odmian asparagusa ma małe delikatne kwiaty, które późnym latem zamieniają się w jasnoczerwone jagody. Jego charakterystyczną cechą są jasnozielone zwisające gałązki pokryte cienkimi jak igły liśćmi.

Pielęgnacja asparagusa na wiosnę i w lecie

19,90 złFaktury 2014 - PDF

Asparagus lubi ciepłe, wilgotne i półcieniste miejsca. Najlepiej rozwija się na stanowisku jasnym, w temperaturze 130C–150C. Asparagusy należy podlewać co kilka dni. Co 14 dni nawozimy asparagus płynnym nawozem. W marcu, przed rozpoczęciem wegetacji, powinniśmy przyciąć stare, zeschnięte, wyblakłe gałązki tuż przy nasadzie korzeni. Tak zregenerowaną roślinę wraz z donicą wstawiamy do naczynia z letnią wodą i pozostawiamy do czasu, aż cała bryła korzeniowa nasiąknie wodą. Kiedy wykonujemy ten zabieg warto po nim przesadzić roślinę.

Zobacz także: Kwiaty na stanowisko półcieniste

Pielęgnacja asparagusa jesienią i w zimie

Asparagus, w okresie spoczynku nie powinien przebywać w pomieszczeniu, w którym jest mniej niż 70C. Przy obniżonej temperaturze powinniśmy ograniczyć podlewanie i nawożenie. Asparagusa warto przechowywać w jasnym miejscu.

Aktualizacja: 28.02.2013

Autor:

Źródło:

Własne

Zdjęcia

Asparagus. Fot. Fotolia
Asparagus. Fot. Fotolia

Personel i Zarządzanie189,00 zł

HITY INFORU

TERMINARZ

LIP30
TydzieńPWŚCPSN
2730123456
2878910111213
2914151617181920
3021222324252627
3128293031010203

Ostatnio na forum

zobacz więcej »

Narzędzia przedsiębiorcy

Eksperci infor.pl

Odszkodowania Campter

Campter Odszkodowania uzyskuje odszkodowania dla osób poszkodowanych w wypadkach oraz na skutek zdarzeń losowych

Zostań ekspertem Infor.pl »