| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | WIDEOAKADEMIA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Kwiaty doniczkowe > Kwiaty na stanowisko półcieniste > Asparagus – uprawa i pielęgnacja

Asparagus – uprawa i pielęgnacja

Asparagus wyglądem przypomina paproć, ale jest spokrewniony ze szparagiem jadalnym. Pochodzi z Afryki. We wnętrzach asparagus stwarza atmosferę tropikalnej dżungli. Większość odmian asparagusa ma małe delikatne kwiaty, które późnym latem zamieniają się w jasnoczerwone jagody. Jego charakterystyczną cechą są jasnozielone zwisające gałązki pokryte cienkimi jak igły liśćmi.

Pielęgnacja asparagusa na wiosnę i w lecie

Asparagus lubi ciepłe, wilgotne i półcieniste miejsca. Najlepiej rozwija się na stanowisku jasnym, w temperaturze 130C–150C. Asparagusy należy podlewać co kilka dni. Co 14 dni nawozimy asparagus płynnym nawozem. W marcu, przed rozpoczęciem wegetacji, powinniśmy przyciąć stare, zeschnięte, wyblakłe gałązki tuż przy nasadzie korzeni. Tak zregenerowaną roślinę wraz z donicą wstawiamy do naczynia z letnią wodą i pozostawiamy do czasu, aż cała bryła korzeniowa nasiąknie wodą. Kiedy wykonujemy ten zabieg warto po nim przesadzić roślinę.

Zobacz także: Kwiaty na stanowisko półcieniste

Pielęgnacja asparagusa jesienią i w zimie

Asparagus, w okresie spoczynku nie powinien przebywać w pomieszczeniu, w którym jest mniej niż 70C. Przy obniżonej temperaturze powinniśmy ograniczyć podlewanie i nawożenie. Asparagusa warto przechowywać w jasnym miejscu.

Data publikacji:

Autor:

Źródło:

Własne

Zdjęcia

Asparagus. Fot. Fotolia
Asparagus. Fot. Fotolia

Wersja PREMIUM Kodeks Pracy 2016169.00 zł

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Bridgestone

To czołowy światowy producent opon do samochodów osobowych, dostawczych, ciężarowych, motocykli, maszyn rolniczych, samolotów oraz maszyn do robót ziemnych, a także dostawca rozwiązań w zakresie bieżnikowania Bandag dla samochodów ciężarowych.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »