| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE MOBILNE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Kwiaty doniczkowe > Kwiaty na stanowisko jasne > Kawa arabska (Coffea arabica)

Kawa arabska (Coffea arabica)


Kawa arabska (coffea arabica) jest rzadko spotykana w naszych warunkach domowych, choć należy do roślin łatwych w uprawie. W naturalnych warunkach występuje w Afryce, Ameryce Południowej i w Azji, gdzie przeznaczona jest głównie do uprawy ziarna. Ono zaś służy nam do przygotowywania aromatycznego napoju zawierającego pobudzającą kofeinę.

W warunkach domowych roślina ta osiąga do 2 metrów wysokości. Dorosłe okazy kwitną w okresie letnim. Pojawiające się kwiaty są białe i silnie pachnące.

Kawa arabska najlepiej rozwija się w jasnym miejscu, w temperaturze od 15 do 20 stopni C. Nie należy jej jednak narażać na bezpośrednie promieniowanie słoneczne. 

Latem roślinę podlewamy obficie i zraszamy. Zimą zabiegi te należy ograniczyć. Ziemia w doniczce nie powinna pozostawać zbyt długo mokra.

Od kwietnia do końca sierpnia roślinę trzeba nawozić nawozem, który nie zawiera wapnia. Doskonale sprawdza się nawóz do różaneczników. W okresie jesienno – zimowym dawki nawozu zmniejszamy i podajemy je co 2–3 tygodnie. 

Raz na dwa lata, wiosną, kawę trzeba przesadzić do większej doniczki. Młode rośliny najlepiej przesadzać co roku.

Zobacz także: Nawożenie kwiatów w mieszkaniu

Kawę arabską rozmnażamy z nasion lub sadzonek. Nasiona wysiewamy wiosną do mieszanki torfu i piasku. Tak przygotowane sadzonki przykrywamy. Dzięki zakryciu doniczek nasiona szybciej i lepiej wykiełkują. Do skiełkowania potrzebują temperatury ok. 25 stopni C. Gdy uzyskamy siewki, należy je przepikować do kompostowej ziemi doniczkowej, a następnie przesadzić latem.

Kawę arabską należy podlewać z umiarem. Jeśli w podstawce znajduje się za dużo wody, trzeba ją wylać. Tylko odpowiednia pielęgnacja pozwoli kawie przetrwać w warunkach domowych.

Zobacz także: Co dolega mojej roślinie?

1. Jeżeli uda Ci się znaleźć sadzonki kawy w sklepie, to najlepiej wybierać okazy o zdrowych, zielono wybarwionych liściach, bez podsychających końców i żółknących liści dolnych.
2. Owoce kawy uprawianej w domu, poza funkcją ozdobną, możesz wykorzystać także do pozyskania nasion do przygotowania aromatycznego napoju.

reklama

Polecamy artykuły

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Podkarpackie Biuro Analiz Podatkowych

K. Pysz Kancelaria Doradcy Podatkowego

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »