| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Kwiaty doniczkowe > Kwiaty na stanowisko jasne > Kawa arabska (Coffea arabica)

Kawa arabska (Coffea arabica)


Kawa arabska (coffea arabica) jest rzadko spotykana w naszych warunkach domowych, choć należy do roślin łatwych w uprawie. W naturalnych warunkach występuje w Afryce, Ameryce Południowej i w Azji, gdzie przeznaczona jest głównie do uprawy ziarna. Ono zaś służy nam do przygotowywania aromatycznego napoju zawierającego pobudzającą kofeinę.

W warunkach domowych roślina ta osiąga do 2 metrów wysokości. Dorosłe okazy kwitną w okresie letnim. Pojawiające się kwiaty są białe i silnie pachnące.

Kawa arabska najlepiej rozwija się w jasnym miejscu, w temperaturze od 15 do 20 stopni C. Nie należy jej jednak narażać na bezpośrednie promieniowanie słoneczne. 

Latem roślinę podlewamy obficie i zraszamy. Zimą zabiegi te należy ograniczyć. Ziemia w doniczce nie powinna pozostawać zbyt długo mokra.

Od kwietnia do końca sierpnia roślinę trzeba nawozić nawozem, który nie zawiera wapnia. Doskonale sprawdza się nawóz do różaneczników. W okresie jesienno – zimowym dawki nawozu zmniejszamy i podajemy je co 2–3 tygodnie. 

Raz na dwa lata, wiosną, kawę trzeba przesadzić do większej doniczki. Młode rośliny najlepiej przesadzać co roku.

Zobacz także: Nawożenie kwiatów w mieszkaniu

Kawę arabską rozmnażamy z nasion lub sadzonek. Nasiona wysiewamy wiosną do mieszanki torfu i piasku. Tak przygotowane sadzonki przykrywamy. Dzięki zakryciu doniczek nasiona szybciej i lepiej wykiełkują. Do skiełkowania potrzebują temperatury ok. 25 stopni C. Gdy uzyskamy siewki, należy je przepikować do kompostowej ziemi doniczkowej, a następnie przesadzić latem.

Kawę arabską należy podlewać z umiarem. Jeśli w podstawce znajduje się za dużo wody, trzeba ją wylać. Tylko odpowiednia pielęgnacja pozwoli kawie przetrwać w warunkach domowych.

Zobacz także: Co dolega mojej roślinie?

1. Jeżeli uda Ci się znaleźć sadzonki kawy w sklepie, to najlepiej wybierać okazy o zdrowych, zielono wybarwionych liściach, bez podsychających końców i żółknących liści dolnych.
2. Owoce kawy uprawianej w domu, poza funkcją ozdobną, możesz wykorzystać także do pozyskania nasion do przygotowania aromatycznego napoju.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Agnieszka Krucka-Atak

Samodzielny specjalista ds. kadr z wieloletnim doświadczeniem, pasjonatka prawa pracy

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »