| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP

Asplenium (Asplenium)

Asplenium (Asplenium), zwany też zanokcicą, to paprotnik, którego cechą charakterystyczną są niepodzielone liście. Zwykle są błyszczące, jasnozielone, żebrowane z ciemnym nerwem pośrodku. Asplenium (Asplenium) naturalnie występuje w lasach tropikalnych Azji, Afryki i Australii jako roślina epifityczna – rosnąca w koronach drzew. Nie kwitnie. Osiąga wysokość 50–120 cm i rozłożystość 60–200 cm. Jest dość łatwa w uprawie.

Stanowisko

Jak wszystkie paprocie preferuje stanowisko zacienione lub oświetlone przefiltrowanym światłem. Asplenium odpowiada średnia ( 20 stopni C) lub wyższa temperatura przez cały rok. Roślina wymaga dość wysokiej wilgotności powietrza. Dobrze komponuje się z innymi roślinami o dekoracyjnych liściach. Nadaje się do ciemniejszych partii mieszkania, tam, gdzie inne rośliny mogłyby cierpieć na niedostatek światła.

Podlewanie

Podlewamy obficie 2–3 razy w tygodniu miękką, odstaną wodą. Ziemia w doniczce powinna być stale wilgotna. Zimą ograniczamy podlewanie.

Zobacz także: Asparagus (Asparagus)

Przesadzanie

Asplenium należy przesadzać wiosną i tylko, jeśli korzenie zaczną przerastać (na ogół co 2–3 lata). Roślina nie lubi zbyt dużych doniczek i wolniej w nich rośnie. Najodpowiedniejsze będzie podłoże do paproci. Możemy je przygotować sami, przez wymieszanie torfu z ziemią liściową. Powinno mieć lekko kwaśny odczyn.

Nawożenie

Wymaga nawożenia w niedużym stężeniu. W okresie wzrostu raz w miesiącu, zimą – raz na dwa miesiące.

Rozmnażanie

Roślinę najprościej rozmnożyć poprzez podział starszych roślin, na przykład w czasie przesadzania. Wiosną można również wysiać zarodniki, które pojawiają się okresowo na spodzie liści. Jednak ta metoda uda się jedynie w warunkach cieplarnianych.