| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Kwiaty doniczkowe > Ciekawostki > Uprawa granatu w domowych warunkach

Uprawa granatu w domowych warunkach

Owoc granatu już w starożytności uważany był za symbol długiego, zdrowego życia. Zawiera dużo niezbędnych dla zdrowia składników odżywczych. Jeżeli chcemy uprawiać granat w domowych warunkach, najlepiej jest sięgnąć po odmianę Punica granatum ‘Nana’.

Uprawa i pielęgnacja

Granat najlepiej czuje się na stanowisku jasnym i dobrze nasłonecznionym. Nie należy jednak go narażać na bezpośrednie promieniowanie słoneczne. Najlepiej rozwija się w żyznej, kompostowej ziemi, która ma odczyn lekko kwaśny do zasadowego. Dobrym rozwiązaniem podczas uprawy jest skorzystanie z odpowiedniego koreczka z nawozem mineralnym. Umieszczony w ziemi rozłoży się pod wpływem czasu, dzięki czemu gleba jest nawożona równomiernie i w odpowiednim czasie. Możemy też skorzystać z nawozu dla roślin kwitnących. W tym przypadku nawozimy roślinę co dwa tygodnie w okresie jej wegetacji. Dawkując nawóz, stosujemy się do zaleceń podanych na opakowaniu.

Podlewać powinniśmy go dwa razy w tygodniu, a latem zawsze wtedy kiedy ziemia jest przeschła.

Zobacz także: Jak podlewać kwiaty na urlopie?

Rozmnażanie

            Chcąc rozmnożyć roślinę możemy skorzystać z nasion znajdujących się wewnątrz dojrzałego owocu. Przed zasadzeniem powinniśmy dać nasionom dzień do przeschnięcia. Innym sposobem na rozmnażanie jest skorzystanie z odrostów korzeniowych albo z gotowych sadzonek.

Ważne

Uprawiając granat w domowych warunkach musimy pamiętać o dobraniu donicy odpowiedniej do rozmiaru rośliny. Najlepszym rozwiązaniem byłaby donica z dziurkami w podstawie, umożliwi to wypływanie nadmiaru wody.

Należy pamiętać o tym, by w połowie maja wystawić naszą roślinę na zewnątrz. Granat możemy postawić w ogrodzie, na tarasie lub na balkonie, w miejscu dobrze nasłonecznionym i osłoniętym przed wiatrem.

Zobacz także: Cytrusy w mieszkaniu - uprawa

Ciekawostka

            Granat jest bardzo smacznym i zdrowym owocem. Jego owoce są źródłem witaminy C, niacyny, potasu, błonnika, kwasów organicznych oraz białka. Oprócz tego, że jest bardzo soczystym i orzeźwiającym owocem, jest też składnikiem wielu wykwintnych potraw. Poza różnego rodzaju deserami i sałatkami, granat możemy też wykorzystać do przyrządzenia sosów do mięs i do ryb. Granat możemy również podawać z zapiekanym serkiem kozim.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Baccata Enterprise sp. z o.o.

Firma szkoleniowo-doradcza

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »