| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Kwiaty doniczkowe > Ciekawostki > Jak zrobić w domu własną rozsadę?

Jak zrobić w domu własną rozsadę?

Wiele osób w lutym i marcu wysiewa do doniczek nasiona roślin, które wiosną mogą upiększyć ogród, balkon lub taras. Dzięki rozsadzie można uprawiać rośliny jednoroczne. Kwitną one długo, często do pierwszych przymrozków i zwykle są łatwe w uprawie. Warto więc poświęcić czas i wyhodować własne kwiaty na parapecie.

Właściwe podłoże

Decydującym czynnikiem o właściwych wschodach nasion jest odpowiednie podłoże. Ziemię do uprawy rozsady można nabyć w centrum ogrodniczym. Jest to substrat torfowy zwany podłożem do wysiewu nasion. Mieszankę ziemi można również stworzyć samemu. Najlepiej spisuje się substrat torfowy, perlit i piasek w proporcjach 1:1:1. Ziemia nie powinna być zbytnio zbita. Aby ją rozluźnić przed wsypaniem do pojemnika rozdrobnijmy ją palcami lub najlepiej przesiejmy przez sito o dużych oczkach. Nie powinno się używać ziemi prosto z ogrodu. Zwykle są w niej bakterie i zarodniki grzybów powodujących choroby siewek. Jest zbyt zwięzła, co sprawia, że w czasie podlewania na powierzchni gromadzi się woda i nasiona gniją.

Zobacz także: Balkon pełen pelargonii. Jak uprawiać te kwiaty?

Nasiona najlepiej wysiewać do skrzynek, kuwet z otworami w dnie, donic lub tzw. multiplet, czyli plastikowych tac z zagłębieniami w formie małych doniczek. Powinniśmy zapewnić im również odpowiednią temperaturę około 18oC. Wyjątek stanowią takie rośliny, jak np.: nagietek, czarnuszka, które kiełkują dobrze w temperaturze dużo niższej, 6–7°C.

Nasiona

Nasiona, z których chcemy uzyskać rośliny do swojego ogrodu powinny być zaprawiane, czyli odkażone. Dzięki temu unikniemy możliwości rozprzestrzenienia się chorobom, które niszczą siewki. Do tego celu wsypujemy do słoika, wraz z nasionami, Kaptan lub Zaprawę Nasienną T (w objętości 1/10 nasion). Zakręconym słoikiem potrząsamy tak długo, aż dany preparat oblepi nasiona.

Wysiew

Nasiona rozsypujemy równomiernie po całej powierzchni. Pamiętajmy o tym, że lepiej jest wysiać nasiona rzadko, niż gęsto. Zbyt zagęszczone siewki są wątłe, blade i wyciągnięte. Bardzo drobne nasiona np. Lobelii, nie wymagają przykrycia i pozostawiamy je na powierzchni podłoża. Nasiona grubsze trzeba przykryć. W tym celu rozsypujemy przez sitko cienką warstwę drobnoziarnistego piasku lub podłoża używanego do siewu. Przykrycie nie powinno być grubsze niż dwu lub trzykrotna wielkość nasion. Tak przygotowaną rozsadę od czasu do czasu spryskujemy zraszaczem, aby utrzymać odpowiednią wilgotność podłoża. Przykrywamy folią lub przezroczysta pleksi i ustawiamy na ciepłym, słonecznym miejscu, np. na parapecie. Kiedy nasiona zaczną kiełkować zdejmujmy wszelkie okrycia nad nimi, aby dopuścić do nich jak najwięcej światła.

Zobacz także: Jak sprawdzą się kwiaty w naszej łazience?

Pikowanie

Skiełkowane nasiona trzeba przesadzić do nowych skrzyneczek lub doniczek, tak aby uzyskać rozsadę krępą, nie wyciągniętą. Rośliny drobne pikujemy w rozstawie 3/3 cm, większe 5/5 cm, lub 10/10 cm. Kwiaty, które źle znoszą przesadzanie, np. dalia z nasion, gazania, można wysiewać bezpośrednio do doniczek, o średnicy 5–7 cm i przerywać siewki po wschodach, zostawiając jedną roślinę. Przepikowane rośliny nakrywamy na kilka dni cienką włókniną lub luźną folią i pozostawiamy w widnym pomieszczeniu o temperaturze około 20°C. Po kilku dniach można przenieść rośliny na pełne słońce.

Rośliny cebulowe, kłącza i bulwy, tak jak rośliny jednoroczne, można przygotować w domu do uprawy w ogrodzie. Sadzimy je na głębokości równej trzykrotnej ich wysokości i w odstępach wynoszących około 3 szerokości cebulki. Rozsadę ustawiamy w ciepłym i nasłonecznionym miejscu.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

SmartConsulting S.K.A.

SmartConsulting S.K.A. jest częścią SmartGoup Division, grupy firm powiązanych personalnie i kapitałowo.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »