| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Kwiaty doniczkowe > Ciekawostki > Zastosowanie ziół z ogródka domowego

Zastosowanie ziół z ogródka domowego

Zobacz, jak możesz zastosować zioła wyhodowane w swoim ogródku domowym?

Anyż

  1. dodatek do gotowanych jarzyn, np. buraków, marchwi;
  2. przyprawa stosowana do dziczyzny;
  3. dodaje się go także do wyrobów ciastkarskich, np. pierników oraz bułeczek;
  4. urozmaica potrawy indyjskie;
  5. często dodaje się anyż także do ponczu albo likierów.

Arcydzięgiel

  1. dodatek do ciast z bakaliami;
  2. liście oraz korzenie tego zioła dodaje się także do jarzyn oraz potraw mięsnych.

Bazylia

  1. popularna we włoskiej kuchni;
  2. dodaje się ją do: sałatek, potraw mięsnych, zup, twarogów, jaj, omletów, ryb, owoców morza, baraniny.

Cebula

  1. przyprawa dodawana do sosów, zup, potraw mięsnych;
  2. bardzo popularna w kuchni greckiej.

Chilli

  1. popularna przyprawa kuchni meksykańskiej, hiszpańskiej, węgierskiej i chińskiej;
  2. dodawana do zup, potraw mięsnych, naleśników, sosów.

Cynamon

  1. potrawy mięsne – jagnięcina;
  2. do deserów (placek z jabłkami), do kompotów.

Czarnuszka

  1. pieczywo pszenne i żytnie;
  2. przetwory warzywne;
  3. amortyzowanie win.

Cząber

  1. potrawy z roślinami strączkowymi;
  2. zupy, np. krupnik, grochówka;
  3. ryby;
  4. kiełbasa, dziczyzna.

Czosnek

  1. wieprzowina, dziczyzna;
  2. dodatek do sałatek, ryb, wędlin.

Estragon

  1. omlety;
  2. makrele i inne ryby;
  3. surówki;
  4. sałatki.

Gałka muszkatołowa

  1. wołowina, jagnięcina, drób;
  2. napoje: wino, poncz, grzane piwo;
  3. ciasta, desery owocowe;
  4. gulasz, flaki.

Gorczyca

  1. musztarda;
  2. gotowane mięsa;
  3. ryby.

Goździki

  1. napoje: wina, likiery;
  2. mięsa: marynaty rybne i mięsne;
  3. pieczone jabłka;
  4. ciasta, np. placek jabłkowy z cynamonem.

Koperek

  1. świeży koper możemy dodać do: ryb, ziemniaków, sałatek, zup;
  2. pędy dodaje się podczas kwaszenia ogórków.

Kolendra

  1. mięsa: baranina, dziczyzna, gęś, wieprzowina;
  2. pasztety;
  3. wina, likiery.

Lubczyk

  1. zupy, np. pomidorowa;
  2. flaki;
  3. sosy;
  4. potrawy mięsne, np. pieczeń.

Mięta

  1. sałatka warzywna;
  2. jogurty i twarogi;
  3. napoje: soki, wódka, likiery.

Szałwia

  1. potrawy z roślin strączkowych;
  2. potrawy mięsne;
  3. zupy, sosy;
  4. herbaty.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

PB Online

Serwis badań internetowych

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »