| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Kwiaty doniczkowe > Ciekawostki > Rośliny, które leczą

Rośliny, które leczą

Bardzo wielu roślin używa się w celach leczniczych. Niektóre z nich możesz zastosować nawet sama – pod warunkiem, że wiesz jak je przygotować, w jakiej ilości spożyć i na co mają pomóc. Domowy zielnik może stać się małą apteczką. Sprawdź, jakie rośliny poprawią Ci zdrowie!

Na miesiączkę

Czy wiesz, że na zbyt obfite i bolesne miesiączki może Ci pomóc liść jeżyny? Jeżyna fałdowana występuje w Polsce bardzo często i niemal wszędzie – w lasach, czy w przydrożnych zaroślach. Do przygotowania uśmierzającego ból wywaru potrzebujesz jej liści. Liście te najlepiej zrywać wiosną i latem, a następnie dobrze wysuszyć.

Na uspokojenie

Kozłek lekarski może pomóc Ci w uspokojeniu zszarganych nerwów. Znany jest także pod nazwą waleriany. Z rośliny tej należy pozyskać korzeń – należy wykopać go jesienią lub wiosną po zaschnięciu części nadziemnej. Korzenie takie należy dobrze wypłukać i pokroić wzdłuż, a następnie suszyć – najlepiej w wysokiej temperaturze (około 35 stopni). Kozłek lekarski znajdziesz zazwyczaj na wilgotnych terenach – np. w pobliżu rzeki.

Na ranę, na gardło

Nagietek lekarski można zastosować w postaci okładów na rany, a także stłuczenia i ukąszenia owadów. Do prawidłowego przygotowania okładu potrzebujesz tylko samych płatków z jego kwiatów. Oczywiście płatki te należy ususzyć, a ich barwa powinna pozostać pomarańczowa.

Zobacz także: Mięta pieprzowa i Lipa – zioła na przeziębienie

Do leczenia problemów układu pokarmowego

Na wszelakie problemy z układem pokarmowym najlepszym lekarstwem jest dziurawiec. Występuje on niemal wszędzie – na łąkach, w okolicach lasów, bardzo nasłonecznionych miejscach. Zbiera się z niego liście i to właśnie z nich przygotowuje się napój. Liście zbiera się na początku kwitnienia roślin – najczęściej w czerwcu i w końcówce sierpnia. Po wysuszeniu liście powinny zachować swoją naturalną barwę!

Przygotowanie napoju

Ususzony surowiec – czy to liście, czy też kwiaty należy rozdrobnić. Idealnie nada się do tego moździerz, możesz także bardzo skrupulatnie kroić i kruszyć ususzone zioło. Rozdrobnioną już roślinę należy zalać wodą, dokładnie wymieszać, a następnie naczynie wstawić do większego pojemnika z wodą, stojącego na palniku. Większe naczynie jest niezbędne – w nim trzymamy nasz wywar przez około pół godziny, ciągle podgrzewając. Woda powinna być gorąca, ale nie powinna wrzeć. Następnie zawartość wywaru wystarczy starannie odcedzić.

Zobacz także: Czosnek pospolity, Rumianek i Szałwia – zioła na trądzik

reklama

Polecamy artykuły

Data publikacji:

Autor:

Źródło:

INFOR

Zdjęcia

Nagietek. Fot. Fotolia
Nagietek. Fot. Fotolia

CIT 2018. Komentarz (książka)299.00 zł

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Mateusz Ostrowski

Analityk rynku produktów bankowych

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
Notyfikacje
Czy chcesz otrzymywać informacje o najnowszych zmianach? Zaakceptuj powiadomienia od mojafirma.Infor.pl
Powiadomienia można wyłączyć w preferencjach systemowych
NIE
TAK