| INFORFK | INFORRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Kwiaty doniczkowe > Ciekawostki > Rośliny, które leczą

Rośliny, które leczą

Bardzo wielu roślin używa się w celach leczniczych. Niektóre z nich możesz zastosować nawet sama – pod warunkiem, że wiesz jak je przygotować, w jakiej ilości spożyć i na co mają pomóc. Domowy zielnik może stać się małą apteczką. Sprawdź, jakie rośliny poprawią Ci zdrowie!

Na miesiączkę

Czy wiesz, że na zbyt obfite i bolesne miesiączki może Ci pomóc liść jeżyny? Jeżyna fałdowana występuje w Polsce bardzo często i niemal wszędzie – w lasach, czy w przydrożnych zaroślach. Do przygotowania uśmierzającego ból wywaru potrzebujesz jej liści. Liście te najlepiej zrywać wiosną i latem, a następnie dobrze wysuszyć.

Na uspokojenie

Kozłek lekarski może pomóc Ci w uspokojeniu zszarganych nerwów. Znany jest także pod nazwą waleriany. Z rośliny tej należy pozyskać korzeń – należy wykopać go jesienią lub wiosną po zaschnięciu części nadziemnej. Korzenie takie należy dobrze wypłukać i pokroić wzdłuż, a następnie suszyć – najlepiej w wysokiej temperaturze (około 35 stopni). Kozłek lekarski znajdziesz zazwyczaj na wilgotnych terenach – np. w pobliżu rzeki.

19,90 złFaktury 2014 - PDF

Na ranę, na gardło

Nagietek lekarski można zastosować w postaci okładów na rany, a także stłuczenia i ukąszenia owadów. Do prawidłowego przygotowania okładu potrzebujesz tylko samych płatków z jego kwiatów. Oczywiście płatki te należy ususzyć, a ich barwa powinna pozostać pomarańczowa.

Zobacz także: Mięta pieprzowa i Lipa – zioła na przeziębienie

Do leczenia problemów układu pokarmowego

Na wszelakie problemy z układem pokarmowym najlepszym lekarstwem jest dziurawiec. Występuje on niemal wszędzie – na łąkach, w okolicach lasów, bardzo nasłonecznionych miejscach. Zbiera się z niego liście i to właśnie z nich przygotowuje się napój. Liście zbiera się na początku kwitnienia roślin – najczęściej w czerwcu i w końcówce sierpnia. Po wysuszeniu liście powinny zachować swoją naturalną barwę!

Przygotowanie napoju

Ususzony surowiec – czy to liście, czy też kwiaty należy rozdrobnić. Idealnie nada się do tego moździerz, możesz także bardzo skrupulatnie kroić i kruszyć ususzone zioło. Rozdrobnioną już roślinę należy zalać wodą, dokładnie wymieszać, a następnie naczynie wstawić do większego pojemnika z wodą, stojącego na palniku. Większe naczynie jest niezbędne – w nim trzymamy nasz wywar przez około pół godziny, ciągle podgrzewając. Woda powinna być gorąca, ale nie powinna wrzeć. Następnie zawartość wywaru wystarczy starannie odcedzić.

Zobacz także: Czosnek pospolity, Rumianek i Szałwia – zioła na trądzik

Aktualizacja: 13.02.2012

Autor:

Źródło:

INFOR

Zdjęcia

Nagietek. Fot. Fotolia
Nagietek. Fot. Fotolia

Personel i Zarządzanie189,00 zł

POLECANE ARTYKUŁY

TERMINARZ

WRZ15
TydzieńPWŚCPSN
361234567
37891011121314
3815161718192021
3922232425262728
4029300102030405

Ostatnio na forum

Narzędzia przedsiębiorcy

Eksperci infor.pl

Jacek Janusz

Asesor Komorniczy, specjalista z zakresu postępowania egzekucyjnego

Zostań ekspertem Infor.pl »