| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Wnętrza > Kuchnia i jadalnia > Sprzęt RTV i AGD > Jak przechowywać jedzenie w zamrażarce?

Jak przechowywać jedzenie w zamrażarce?

Aby jedzenie się nie marnowało, warto przestrzegać kilku zasad jego przechowywania. Jak pokazują badania, Polacy wyrzucają do śmieci bardzo duże ilości jedzenia. Zobacz, jak tego uniknąć.

Fot. Redcoon

Jak tego uniknąć? Oto kilka przydatnych wskazówek.

  1. Temperatura w Twojej lodówce nie powinna wynosić więcej niż +4°C, a w zamrażarce -17°C. Jeśli te wartości zostaną przekroczone, rozpocznie się namnażanie szkodliwych bakterii i grzybów, które przyspieszają psucie się żywności.
  2. Przed umieszczeniem jedzenia w zamrażarce, włóż je do szczelnego opakowania, co ochroni je  przed utratą smaku. Mięso można dodatkowo owinąć jeszcze papierem do pieczenia nawoskowanym z jednej strony, co ułatwi jego późniejsze odmrażanie.
  3. Plastikowe opakowania stosowane do zamrażania powinny mieć specjalny symbol, który da Ci pewność, że jedzenie w nich zamknięte będzie bezpieczne. Inną, coraz bardziej popularną metodą zabezpieczania żywności jest pakowanie próżniowe. Produkt, który chcemy zamrozić umieszczamy w specjalnym woreczku a następnie odsysany z niego całe powietrze. Jedzenie zabezpieczone w en sposób nie traci właściwości smakowych ani zapachu oraz może być przechowywane dłużej.
  4. Bardzo ważne jest, by jedzenie, które wkładamy do zamrażarki było uprzednio schłodzone. Nie wolno zamrażać gorących ani ciepłych produktów.
  5. Warto wyrobić sobie nawyk opisywania pojemników (nazwa i data), które umieszczamy w zamrażarce. W ten sposób można z łatwością zidentyfikować produkty, które uprzednio zostały zamrożone.

Fot. Redcoon

Bardzo przydatną funkcją w przypadku chłodziarko- zamrażarek, czy samych zamrażarek jest technologia No Frost. Zapobiega ona powstawaniu w urządzeniu grubej warstwy lodu i szronu, które nie tylko utrudniają identyfikację jedzenia, ale też zajmują jakże ważną powierzchnię przechowywania. Krążące zimne powietrze usuwa resztki wilgoci i pary wodnej z komory zamrażania, uniemożliwiając tym samym osadzanie się kryształków lodu. Produkty nie zmieniają swojej barwy i nie tracą smaku, przez co po rozmrożeniu są smaczniejsze, zdrowsze i bardziej aromatyczne.

Zobacz też:  Sprzęt agd Russell Hobbs inspirowany Mini

Zobacz też:  AGD w stylu retro: GALERIA

Źródło: Redcoon

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Adrian Artowicz

Doradca podatkowy

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »