| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Wnętrza > Kuchnia i jadalnia > Sprzęt RTV i AGD > Kuchenka gazowa czy elektryczna?

Kuchenka gazowa czy elektryczna?

Kuchenka gazowa i elektryczna mają różne zalety, zaspokajają odmienne potrzeby. Każda z kuchenek ma swoich zwolenników i przeciwników. Jakie mają zalety i wady kuchenki gazowe, a jakie elektryczne? Przeczytaj naszą poradę.

Gdzie może stać kuchenka gazowa?

Kuchenka gazowa nie może być postawiona w dowolnym miejscu pomieszczenia, żeby jej użytkowanie było bezpieczne, musimy spełnić szereg warunków. Przede wszystkim nie może stać blisko okno, najmniejsza możliwa odległość to 50 cm. W innym wypadku wiatr dostający się przez otwarte okno może zdmuchnąć palący się płomień i narazimy się na wybuch gazu. Warto wiedzieć, że większość nowych kuchenek posiada specjalne zabezpieczenie i po zgaśnięciu płomienia odcina płynący gaz. Ale zawsze lepiej dmuchać na zimne.

W pomieszczeniu, w którym będzie stała kuchenka gazowa musi znajdować się co najmniej jeden otwór wentylacyjny. Jeśli zależy nam na podłączeniu okapu nad kuchenką, niezbędne są dwa kanały wentylacyjne, ponieważ jeden zawsze musi pozostać „pusty”.

Nie będziemy mieli takich problemów, jeśli zdecydujemy się na kuchenkę elektryczną.

Zobacz także: Kuchenka gazowa z gazowym piekarnikiem – jaką wybrać?

Różnica w cenie

Ceny kuchenek elektrycznych i gazowych są porównywalne, jednak spora różnica pojawia się, gdy weźmiemy pod uwagę koszt eksploatacji. Gaz jest dużo tańszym paliwem niż prąd, więc wybierając kuchenkę gazową, poniesiemy zdecydowanie niższe koszty na co dzień. Choć specjaliści zwracają uwagę na to, że w kuchence gazowej mamy do czynienia z większymi stratami energii, ponieważ garnek nie przylega dokładnie do źródła ciepła. Pomimo tego koszt utrzymania kuchenki gazowej jest dużo niższy. Ale producenci kuchenek i piekarników elektrycznych nie poddają się i projektują kuchenki, które oszczędzają energię i np. w czasie pieczenia piekarnik wyłącza się i ogrzewa wnętrze wcześniej wytworzonym ciepłem. Ciekawym rozwiązaniem są również piekarniki z dzieloną przestrzenią pieczenia, dzięki temu nie nagrzewamy całego piekarnika, gdy nie jest to potrzebne. Z kolei płyty ceramiczne mogą być wyposażone w specjalny mechanizm, który wyłącza powierzchnię grzejną, jeśli garnek na niej nie stoi.

Zobacz także: Co warto wiedzieć o zmywarce?

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Stowarzyszenie Konsumentów Polskich

Stowarzyszenie zajmuje się ochroną praw konsumentów.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »