| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Wnętrza > Kuchnia i jadalnia > Sprzęt RTV i AGD > Jaki wybrać mikser?

Jaki wybrać mikser?

Mikser jest jednym z podstawowych sprzętów w naszej kuchni, w dzisiejszych czasach nie wyobrażamy sobie gotowania i pieczenia bez niego. Zanim udamy się do sklepu warto się zastanowić do czego konkretnie chcemy używać miksera. Przeczytaj na co zwrócić uwagę.

Rozdrabniacze

Jeśli mamy mało miejsca w kuchni i chcemy wykonywać mikserem nieskomplikowane potrawy, które wymagają tylko mieszania to w zupełności wystarczy nam rozdrabniacz - dzielą się one według sposobu pracy. Za pomocą stopki miksującej (blender) przygotujemy ciasta, ubijemy białko jajka kurzego, śmietanę do ciasta i kremy. Dostępne są modele przewodowe i bezprzewodowe z akumulatorem umożliwiającym pracę przez około 20 minut bez ładowania.

Stopka miksująca daje możliwość miksowania w długim, wąskim naczyniu, które można kupić w komplecie ze stopką. Jej zaletą jest to, że można miksować nią gorące warzywa, mające temperaturę do 80ºC. Istnieje też możliwość kupienia stopki z dodatkowymi akcesoriami, np. do ubijania piany, siekania, kruszenia lodu i rozdrabniania orzechów. Jednak używanie stopki ma też minusy, pracuje tylko, gdy trzymamy wciśnięty przycisk, co przy dłuższym używaniu może być nieco męczące.

Zobacz także: Kuchenka gazowa z gazowym piekarnikiem – jaką wybrać?

Osoby, które lubią przygotowywać domowe koktajle powinny wybrać rozdrabniacz stojący (kielichowy) wyposażony w kielich, który zapobiega rozchlapywaniu jedzenia na zewnątrz. W tym przypadku ważna jest pojemność kielicha, optymalną pracę zapewni nam pojemnik 0,6 litra. Zamiast kielicha możemy wybrać końcówkę do miksowania, umożliwia ona zmiksowanie jednorazowo większej ilości jedzenia niż w kielichu. Znajdziemy też modele, które mają nakładkę do przecierania warzyw i owoców, szczególnie przydaje się do przyrządzania jedzenia dla małych dzieci.

Miksery

Mikser występują w dwóch podstawowych rodzajach, jako mikser stacjonarny z misą i z końcówkami mocowanymi na stałe lub jako robot ręczny w postaci korpusu, do którego dołączamy wymienne końcówki. Osoby, które cenią swój czas mogą kupić mikser z obrotową misą, dodajemy wszystkie składniki, a mikser sam wyrabia za nas ciasto. Oczywiście nie w każdym przypadku jest to możliwe, ale zawsze mamy wolne ręce i możemy na chwilę odejść od miksera, np. po pozostałe składniki, bez konieczności wyłączania go – z pewnością ułatwia to pracę. Misy mają 2–3 litry pojemności, wykonywane są z różnych materiałów, z tworzywa sztucznego lub ze stali, przy czym te drugie są zdecydowanie bardziej trwałe. Również końcówki znajdujące się w zestawie z mikserem mogą być wykonane z tworzywa sztucznego lub ze stali i podobnie jak w przypadku misy, stalowe będą nam służyły dłużej. Można je też myć w zmywarce, czego nie można robić w przypadku elementów plastikowych.

Zobacz także: Urządzenia AGD dla jednej osoby

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Dorota Fedorowska

psycholog, mediator. Kancelaria Mediacyjna „Primum Consensus”.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »