| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Wnętrza > Kuchnia i jadalnia > Sprzęt RTV i AGD > Jak wybrać lodówkę?

Jak wybrać lodówkę?

Wybór lodówki nie musi być trudny. Należy zwrócić uwagę na funkcje lodówki, jej wielkość, rozkład półek i pojemników, a także na klasę energetyczną. Podpowiadamy, co warto sprawdzić przed zakupem lodówki.

Przed zakupem lodówki warto się zastanowić, jak duża lodówka zmieści się w naszej kuchni i ile żywności będziemy w niej trzymać. Nawet jeśli mamy wystarczająco dużo miejsca, nie oznacza to, że musimy kupować największą możliwą lodówkę, dostosujmy ją do swoich potrzeb. Jeśli nie robimy dużych zakupów nie będzie nam potrzebna duża lodówka. Warto pamiętać, że lodówka ma nie tylko pomieścić wszystkie produkty spożywcze, lecz także istotne są dodatkowe funkcje. Mają one wpływ na jakość przechowywanych produktów, odpowiednio dobrane funkcje pozwolą wydłużyć czas świeżości jedzenia. Jednak im więcej wymyślnych funkcji, tym cena lodówki będzie wyższa, dlatego zastanówmy się czy wszystkie są nam potrzebne.

Typy lodówek

Lodówkę można wybrać spośród czterech typów: lodówka, lodówko-zamrażarka, lodówka do zabudowy oraz lodówka „side by side”.

Pierwszy typ lodówki charakteryzuje się niewielkim rozmiarem i przystępną ceną (w sklepach dostępne są już od 300 zł). Niestety, nie posiada zamrażalnika, jednak niektóre modele wyposażone są w komorę chłodzącą. Ten typ lodówki sprawdzi się zwłaszcza w niewielkiej kuchni, jest odpowiednia do przechowywania mniejszych ilości żywności, jeśli nie mamy potrzeby korzystania z zamrażalnika. Jest to praktyczne urządzenie zwłaszcza, kiedy często jadamy poza domem.

Lodówko-zamrażalki są najpopularniejszym typem lodówek na naszym rynku. Są wyposażone w komorę chłodzącą oraz zamrażalnik, który umożliwia przechowywanie żywności w temperaturze do -23 stopni C. Są dwa rodzaje lodówko-zamrażalek: jednodrzwiowe i dwudrzwiowe. W lodówkach jednodrzwiowych zamrażalnik znajduje się w części komory chłodzącej. Natomiast lodówki dwudrzwiowe mają oddzielne drzwi do lodówki i do zamrażalnika. Ten typ lodówki sprawdzi się w dużych kuchniach (wysokość lodówki to ok. 110–200 cm) oraz do przechowywania dużych ilości zapasów.

Zobacz także: Energooszczędne chłodziarko-zamrażarki

Lodówki do zabudowy można w łatwy sposób wpasować w wystrój naszej kuchni, będzie ona miała taki front, jak szafki kuchenne. Są one dostępne w różnych rozmiarach, bez problemu uda nam się dobrać odpowiednią zarówno do małych kuchni, jak i do dużych.

W lodówce „side by side” jest dużo miejsca do przechowywania żywności. Na taką lodówkę potrzebujemy więcej miejsca, niż na standardową, jest przede wszystkim szersza, w zależności od modelu i firmy może mieć od 89–120 cm. Jeśli decydujemy się na taką lodówkę, warto wcześniej dokładnie wymierzyć kuchnię, uwzględniając przy tym to, że drzwi otwierają się na zasadzie szafy – skrzydłowo. 

Wyposażenie i funkcje lodówek

Najważniejszą cechą, na którą warto zwrócić uwagę podczas wyboru odpowiedniej lodówki jest jej pojemność. Jest ona podawana w litrach i może wynosić nawet do 600 l. Od tego zależy, ile będzie mogła pomieścić żywności i ile zajmie miejsca w kuchni, ponieważ pojemność jest zależna od wymiarów lodówki.

Zobacz także: Zużyty sprzęt AGD: co zrobić?

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Stowarzyszenie Konsumentów Polskich

Stowarzyszenie zajmuje się ochroną praw konsumentów.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »