| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Wnętrza > Kuchnia i jadalnia > Sprzęt RTV i AGD > Podstawy urządzenia ekologicznej kuchni

Podstawy urządzenia ekologicznej kuchni

Ekologiczna kuchnia opiera się przede wszystkim na możliwie jak najmniejszym wykorzystywaniu energii i wody. Dlatego też ekologiczna kuchnia jest często bardziej ekonomiczna od tradycyjnej. Nie dość więc, że w ogólnym rozrachunku zostaje nam więcej pieniędzy w portfelu, to możemy jeszcze pokrzepić się tym, że przy okazji minimalizujemy swoją ingerencję w środowisko.

Na etapie futurystycznych projektów są kuchnie, w których ciepło wytwarzane przez lodówkę wykorzystywane jest do ogrzewania wody, która z kolei przetwarzana jest tak, by mogła zostać użyta ponownie. To jednak przed nami. Dzisiaj do urządzenia ekologicznej kuchni należy zainwestować w sprzęty, które ograniczą zużycie prądu i wody. Są droższe od tych standardowych, ale koszty zwrócą się z nawiązką podczas płacenia rachunków.

Na początek wybieramy lodówkę o największej klasie energetycznej czyli A++. Zużywa najmniej energii i możemy mieć pewność, że do jej produkcji nie wykorzystano substancji, które mogłyby szkodzić środowisku i sprawiać problem w przypadku utylizacji. Od pracy lodówki zależy również jej otoczenie. Nie powinna stać w pobliżu źródeł ciepła na przykład okna, piekarnika czy grzejnika.

Zobacz także: Eleganckie baterie kuchenne

Do cieplnej obróbki jedzenia najlepiej wybrać indukcyjną płytę grzewczą. W porównaniu ze standardową płytą ceramiczną oszczędza o 25% energii a czas gotowania jest skrócony o około 30%. Spowodowane jest to tym, że płyta praktycznie się nie nagrzewa – po jej włączeniu emitowane mikrodrgania wytwarzają ciepło tylko na dnie naczynia.

Kolejnym istotnym sprzętem jest zmywarka. Tu też można znaleźć klasyfikację – najlepsza to ta oznaczona symbolem A/A/A. Odpowiada to kolejno klasie mycia, suszenia i zużycia energii. W stosunku do zmywania ręcznego zmywarka dużo efektywniej wykorzystuje wodę - najnowsze modele potrafią zużyć już tylko 7 litrów, czyli siedmiokrotnie mniej niż potrzebuje człowiek do umycia naczyń nad zlewem.

Jeśli chodzi o meble kuchenne to pojawiają się takie, które wykorzystują surowce wtórne i zregenerowane drewno. Nie ustępują estetyką tym dostępnym w salonach, ale niestety musi upłynąć trochę czasu nim dorównają im ceną.

Zobacz także: Radzimy jaki okap najlepiej sprawdzi się w kuchni?

Niedużym wydatkiem z kolei jest kupno kilku pojemników na śmieci. Dostępne coraz szerzej są takie z przegródkami na konkretne surowce – szkło, makulaturę, plastik i odpady organiczne. Ułatwia to segregację i czyni ją przyjemniejszą.

Aranżując kuchnię warto zainwestować w nowoczesne rozwiązania by cieszyć się nią długo, zmniejszyć koszty jej użytkowania i uczynić świat przyjemniejszym miejscem do mieszkania.

reklama

Data publikacji:

Źródło:

Własne

Zdjęcia

Ekologiczna kuchnia opiera się przede wszystkim na możliwie jak najmniejszym wykorzystywaniu energii i wody. Dlatego też ekologiczna kuchnia jest często bardziej ekonomiczna od tradycyjnej. Fot. Fotolia
Ekologiczna kuchnia opiera się przede wszystkim na możliwie jak najmniejszym wykorzystywaniu energii i wody. Dlatego też ekologiczna kuchnia jest często bardziej ekonomiczna od tradycyjnej. Fot. Fotolia

E-urząd Cyfrowe usługi publiczne. Poradnik dla administracji i przedsiębiorców (książka)79.00 zł

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Kancelaria Prawna Renata Urowska i Wspólnicy sp.k.

Obsługa podmiotów gospodarczych

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »