| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Wnętrza > Kuchnia i jadalnia > Sprzęt RTV i AGD > Podstawy urządzenia ekologicznej kuchni

Podstawy urządzenia ekologicznej kuchni

Ekologiczna kuchnia opiera się przede wszystkim na możliwie jak najmniejszym wykorzystywaniu energii i wody. Dlatego też ekologiczna kuchnia jest często bardziej ekonomiczna od tradycyjnej. Nie dość więc, że w ogólnym rozrachunku zostaje nam więcej pieniędzy w portfelu, to możemy jeszcze pokrzepić się tym, że przy okazji minimalizujemy swoją ingerencję w środowisko.

Na etapie futurystycznych projektów są kuchnie, w których ciepło wytwarzane przez lodówkę wykorzystywane jest do ogrzewania wody, która z kolei przetwarzana jest tak, by mogła zostać użyta ponownie. To jednak przed nami. Dzisiaj do urządzenia ekologicznej kuchni należy zainwestować w sprzęty, które ograniczą zużycie prądu i wody. Są droższe od tych standardowych, ale koszty zwrócą się z nawiązką podczas płacenia rachunków.

Na początek wybieramy lodówkę o największej klasie energetycznej czyli A++. Zużywa najmniej energii i możemy mieć pewność, że do jej produkcji nie wykorzystano substancji, które mogłyby szkodzić środowisku i sprawiać problem w przypadku utylizacji. Od pracy lodówki zależy również jej otoczenie. Nie powinna stać w pobliżu źródeł ciepła na przykład okna, piekarnika czy grzejnika.

Zobacz także: Eleganckie baterie kuchenne

Do cieplnej obróbki jedzenia najlepiej wybrać indukcyjną płytę grzewczą. W porównaniu ze standardową płytą ceramiczną oszczędza o 25% energii a czas gotowania jest skrócony o około 30%. Spowodowane jest to tym, że płyta praktycznie się nie nagrzewa – po jej włączeniu emitowane mikrodrgania wytwarzają ciepło tylko na dnie naczynia.

Kolejnym istotnym sprzętem jest zmywarka. Tu też można znaleźć klasyfikację – najlepsza to ta oznaczona symbolem A/A/A. Odpowiada to kolejno klasie mycia, suszenia i zużycia energii. W stosunku do zmywania ręcznego zmywarka dużo efektywniej wykorzystuje wodę - najnowsze modele potrafią zużyć już tylko 7 litrów, czyli siedmiokrotnie mniej niż potrzebuje człowiek do umycia naczyń nad zlewem.

Jeśli chodzi o meble kuchenne to pojawiają się takie, które wykorzystują surowce wtórne i zregenerowane drewno. Nie ustępują estetyką tym dostępnym w salonach, ale niestety musi upłynąć trochę czasu nim dorównają im ceną.

Zobacz także: Radzimy jaki okap najlepiej sprawdzi się w kuchni?

Niedużym wydatkiem z kolei jest kupno kilku pojemników na śmieci. Dostępne coraz szerzej są takie z przegródkami na konkretne surowce – szkło, makulaturę, plastik i odpady organiczne. Ułatwia to segregację i czyni ją przyjemniejszą.

Aranżując kuchnię warto zainwestować w nowoczesne rozwiązania by cieszyć się nią długo, zmniejszyć koszty jej użytkowania i uczynić świat przyjemniejszym miejscem do mieszkania.

reklama

Data publikacji:

Źródło:

Własne

Zdjęcia

Ekologiczna kuchnia opiera się przede wszystkim na możliwie jak najmniejszym wykorzystywaniu energii i wody. Dlatego też ekologiczna kuchnia jest często bardziej ekonomiczna od tradycyjnej. Fot. Fotolia
Ekologiczna kuchnia opiera się przede wszystkim na możliwie jak najmniejszym wykorzystywaniu energii i wody. Dlatego też ekologiczna kuchnia jest często bardziej ekonomiczna od tradycyjnej. Fot. Fotolia

Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych 2017 Komentarz54.90 zł

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

ExpaTax

Doradztwo podatkowe

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »