| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Wnętrza > Kuchnia i jadalnia > Sprzęt RTV i AGD > Zasady bezpiecznego korzystania z kuchenki mikrofalowej

Zasady bezpiecznego korzystania z kuchenki mikrofalowej

Kuchenka mikrofalowa jest obecna w wielu polskich domach, jednak nie zawsze znamy zasady bezpiecznego korzystania. Często mamy wątpliwości, których naczyń możemy użyć do procesu ogrzania w mikrofalówce, dlatego warto wcześniej zapoznać się z zasadami bezpiecznego korzystania z niej. Czasami nie do końca jesteśmy też pewni czy każdą potrawę możemy przygotować w kuchence mikrofalowej.

Kuchenka mikrofalowa potrzebuje na podgrzanie potrawy zaledwie ułamka czasu wymaganego do tego celu przez konwencjonalne płyty kuchenne. Z tego powodu jest to urządzenie w dzisiejszych czasach bardzo popularne, zwłaszcza wśród osób dynamicznych, ceniących swój czas. W codziennym pośpiechu i zabieganiu warto jednak pamiętać o podstawowych zasadach bezpieczeństwa podczas przygotowywania posiłków w tego typu urządzeniach.

Jakie potrawy można podgrzewać w mikrofali?

Wiele produktów spożywczych nadaje się do gotowania mikrofalowego, w tym świeże i mrożone warzywa, owoce, makarony, ryż, produkty zbożowe, fasola, ryby i mięso. Sosy, desery, zupy, puddingi i przetwory również mogą być przygotowywane w kuchence mikrofalowej. Warto jednak pamiętać, by unikać podgrzewania dużych porcji, takich jak udziec – zazwyczaj ich powierzchnia ulega wysuszeniu zanim podgrzeje się ich środek. Jajka w skorupkach i całe jajka ugotowane na twardo nie powinny być umieszczane w kuchenkach mikrofalowych, gdyż mogą one eksplodować nawet po zakończeniu podgrzewania mikrofalami.

Zobacz także: Jak urządzić kuchnię w bloku?

Niektóre potrawy można podgrzewać z wykorzystaniem maksymalnego natężenia mikrofal, podczas gdy inne wymagają mniejszego poziomu mocy. „Na ogół korzystniejsze jest używanie niższego poziomu mocy, szczególnie wtedy, gdy potrawa jest delikatna, w dużej ilości lub podatna na działanie temperatury (np. paszteciki). Podczas podgrzewania potrawy po raz pierwszy korzystne jest niedoszacowanie czasu gotowania i następnie jego przedłużenie. Warto także sporządzić notatkę dotyczącą czasu podgrzewania – w celu wykorzystania w przyszłości” – radzi Bernard Sypniewski, przedstawiciel producenta mikrofali marki Candy.

Czy trzeba przykrywać potrawy?

Przykrywanie potraw podczas gotowania jest bardzo istotne ponieważ unosząca się para wodna wpływa na proces gotowania. Do tego celu można użyć talerza ceramicznego, plastikowej przykrywki lub specjalnej folii przeznaczonej do stosowania w kuchenkach mikrofalowych. Pamiętajmy jednak, by nie podgrzewać produktów żywnościowych w szczelnie zamkniętych pojemnikach, gdyż mogą one eksplodować.

Podczas podgrzewania zaleca się mieszać lub odwracać potrawę. Zawsze należy upewnić się, że została ona podgrzana w całej objętości, a następnie odstawić na krótki czas – aby umożliwić wyrównanie się temperatury. Jeżeli jest to możliwe, należy ponownie wymieszać przed podaniem.

reklama

Data publikacji:

Autor:

Źródło:

Własne

Zdjęcia

Kuchenka mikrofalowa jest obecna w wielu polskich domach, jednak nie zawsze znamy zasady bezpiecznego korzystania. Fot. Candy
Kuchenka mikrofalowa jest obecna w wielu polskich domach, jednak nie zawsze znamy zasady bezpiecznego korzystania. Fot. Candy

E-urząd Cyfrowe usługi publiczne. Poradnik dla administracji i przedsiębiorców (książka)79.00 zł

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Flota Auto Biznes

FlotaAutoBiznes to motoryzacyjno-biznesowe czasopismo poświęcone zagadnieniom związanym z zarządzaniem samochodami w przedsiębiorstwach. Magazyn ukazuje się co dwa miesiące.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »