| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Wnętrza > Kuchnia i jadalnia > Projekt kuchni i jadalni > Jak przygotować się do segregacji śmieci w domu?

Jak przygotować się do segregacji śmieci w domu?

Do segregacji śmieci na nowych zasadach trzeba się przygotować. Najlepiej jest zacząć od przeprowadzenia testu – sprawdź, jakich śmieci najwięcej wyrzucasz w ciągu tygodnia – na nie trzeba przeznaczyć największy pojemnik. Przeczytaj, jak trzeba się przygotować do segregacji śmieci.

1. Segregowanie odpadów się opłaca.

Żeby zachęcić Polaków do selektywnej zbiórki, według nowego prawa, opłata za odpady posegregowane będzie niższa – w niektórych gminach nawet dwukrotnie. Tak więc sortując domowe odpady, nie tylko redukujemy ich ilość trafiającą na wysypiska, a co za tym idzie minimalizujemy nasz negatywny wpływ na środowisko naturalne, ale również oszczędzamy. Odpady to także cenne surowce wtórne, które po odpowiednim zagospodarowaniu mogą zyskać drugie życie.

2. Sprawdź, jaki system segregowania odpadów obowiązuje w Twojej gminie.

Informacje na ten temat powinieneś znaleźć w swoim urzędzie gminy, a także u administratora budynku lub osiedla. Dowiesz się tam, na ile frakcji powinieneś sortować odpady oraz co powinno trafiać do poszczególnych pojemników. Taką instrukcję warto umieścić w widocznym miejscu i skrupulatnie jej przestrzegać.

Zobacz także: Jak zaplanować domowy system sortowania śmieci?

3. Sprawdź, których odpadów produkujesz najwięcej.

Zrób tygodniowy test, który pomoże Ci odpowiedzieć na to pytanie. Dzięki niemu będziesz mógł nie tylko dobrać odpowiednią wielkość oraz rodzaj pojemników do poszczególnych typów odpadów, lecz także zastanowić się jak ograniczyć ilość śmieci, których produkujesz najwięcej.

Fot. IKEA Kraków

4. Umieść system do segregowania odpadów blisko miejsca, w którym są one generowane.

Najczęściej takim miejscem jest kuchnia – blisko zlewu warto więc umieścić kilka koszy na produkowane tam odpady: biodegradowalne, czyli odpadki kuchenne oraz resztki żywności, opakowania z tworzyw sztucznych, szkło i makulaturę. Dzięki temu segregowanie odpadów będzie mniej czasochłonne i bardziej komfortowe.

Zobacz także: Maszynka do mięsa – przydatne informacje

Fot. IKEA Kraków

Zobacz także: Wybór tostera – na co zwrócić uwagę?

5. Wybierz odpowiednie pojemniki.

Wielkość pojemników powinna być dopasowana do ilości odpadów, które produkujesz – a więc pojemniki na te odpady, których wyrzucasz najwięcej powinny być największe i łatwo dostępne. Dodatkowo ze względów higienicznych, te przeznaczone na odpady biodegradowalne i nienadające się do przetworzenia powinny być wyposażone w pokrywki. Warto też poszczególne kosze odpowiednio opisać, na przykład poprzez umieszczenie naklejek, by wszyscy domownicy wiedzieli, które odpady gdzie wyrzucać.

6. Segregować odpady można wszędzie.

Co zrobić, gdy mamy zbyt małą kuchnię lub niewystarczającą ilość miejsca w szafce pod zlewem, żeby umieścić kilka pojemników? Być może jesteśmy w stanie opróżnić jakąś inną szafkę i zorganizować w niej system do segregowania.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Wojciech Drapała

Adwokat

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »