| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Wnętrza > Kuchnia i jadalnia > Projekt kuchni i jadalni > Jak zaplanować domowy system sortowania śmieci?

Jak zaplanować domowy system sortowania śmieci?

Sortując śmieci dbamy o środowisko, ale też o domowy budżet. Od lipca 2013 roku sortowanie śmieci będzie obowiązkowe, a za selekcję odpadów zapłacimy mniej. W związku z tym warto zaplanować domowy system sortowania śmieci. Wbrew pozorom można go zastosować również w małych mieszkaniach. Przeczytaj, jak się za to zabrać.

Najwygodniejszym miejscem do prowadzenia selektywnej zbiórki odpadów jest kuchnia, w której produkujemy ich najwięcej. Organizację systemu sortowania zacznijmy zatem od wydzielenia w niej miejsca na składowanie odpadów, które nie nadają się do ponownego przetworzenia oraz na te podlegające recyklingowi. Blisko zlewozmywaka umieśćmy oddzielny, większy kosz na śmieci zmieszane, nie nadające się do recyklingu, takie jak tłusty i zabrudzony papier, zużyte chusteczki, resztki wędlin, mięsa i ryb. Jeśli posiadamy działkę lub ogródek warto też pomyśleć o kompostowniku, do którego wyrzucać będziemy kuchenne odpady organiczne, czyli np. resztki warzyw, owoców, fusy z kawy i herbaty. Na odpady biodegradowalne przyda się oddzielny kosz, który ze względów higienicznych powinien być wyposażony w pokrywkę. Odpady nieorganiczne, przeznaczone do ponownego przetworzenia, powinny być dokładnie oczyszczone i suche. Jeżeli nie mamy wystarczająco dużo miejsca pod zlewem, pojemniki możemy umieścić np. w jednej z dolnych szafek kuchennych. Dzięki takiemu rozwiązaniu segregacja będzie mniej czasochłonna i bardziej komfortowa.

Sortowanie śmieci. Fot. IKEA Kraków

Zobacz także: Deklaracje „śmieciowe” – sprzeczne z ochroną danych osobowych?

– Dobór różnego rodzaju pojemników pozwoli nam łatwo oddzielić od siebie poszczególne frakcje. Świetnie sprawdzą się tu systemy do segregacji składające się z różnej wielkości plastikowych koszy, które w łatwy sposób można dopasować do przestrzeni pod zlewem, ale nie tylko – jeżeli umieścimy je na specjalnej wysuwanej tacy, łatwiej będzie je wyjąć i przenieść z miejsca na miejsce – mówi Robert Kowalski, Kierownik działu Mebli Kuchennych IKEA Kraków.

Zobacz także: Ergonomiczna kuchnia

Wielkość pojemników dobrze jest dopasować do ilości produkowanych odpadów – kosze na odpady, których wyrzuca się najwięcej, powinny być największe i łatwo dostępne. Warto też odpowiednio opisać poszczególne pojemniki, na przykład poprzez umieszczenie na nich naklejek, tak żeby wszyscy domownicy wiedzieli, które odpady gdzie wyrzucać.

System sortowania śmieci w szufladzie. Fot. IKEA Kraków

Gdy mamy małą kuchnię

Ograniczona przestrzeń w kuchni wcale nie musi być przeszkodą w segregacji śmieci. Czyste i suche odpady są bezzapachowe, dlatego pojemniki i torby z posortowanymi elementami można przechowywać również w innym miejscu – korytarzu, pomieszczeniu gospodarczym, garażu i na balkonie.

Zobacz także: Sprzęty AGD do małego mieszkania

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Kancelaria Prawna "Świeca i Wspólnicy"

Kancelaria Prawna „Świeca i Wspólnicy” Sp. k. jest podmiotem intensywnie rozwijającym się na polskim oraz międzynarodowym rynku usług prawnych. Wyróżnia się przede wszystkim postępowym działaniem, które ma na celu zapewnienie kompleksowego wsparcia prawnego oraz biznesowego zarówno dla przedsiębiorców, jak i klientów indywidualnych.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »