| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | WIDEOAKADEMIA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Wnętrza > Kuchnia i jadalnia > Projekt kuchni i jadalni > Jak zaprojektować jadalnię?

Jak zaprojektować jadalnię?

Zaprojektowanie funkcjonalnej jadalni nie jest proste, zwłaszcza, gdy mamy małe mieszkanie. Często niewielka powierzchnia mieszkalna ogranicza możliwość zaprojektowania jadalni w oddzielnym pomieszczeniu, rozwiązaniem jest wydzielenie strefy jadalnej w kuchni. Na co zwrócić uwagę w czasie projektowania jadalni?

Efektownie wyglądają okrągłe stoły, jednak zajmują dużo miejsca. Minimalna średnica okrągłego stołu to 90 cm, ale swobodniej będzie spożywać posiłki przy stole o średnicy 1,10–1,25 m. Dodatkowo jeśli przy okrągłym stole mają siedzieć więcej niż trzy osoby do swobodnego poruszania się należy powiększyć powierzchnię o 80 cm dla każdej osoby.

Okrągły stół dla czterech osób Fot. Fotolia

Stół dla czterech osób minimalnie powinien mieć 80–120 cm, optymalnie zaś 90–130 cm. Dodatkowo stół musi być odsunięty od mebli kuchennych i od ścian o 45–60 cm – umożliwi to swobodne poruszanie się wokół stołu.

Stół dla czterech osób Fot. Fotolia

Zobacz także: Modne kuchnie, czyli dwukolorowe meble kuchenne

Jakie odległości?

Przy stole z kompletną zastawą stołową jedna osoba powinna mieć do dyspozycji powierzchnię 60x40 cm, dzięki temu unikniemy potrącania się z innymi siedzącymi osobami.

Na środku stołu należy zostawić dwudziestocentymetrowy pas, na którym będziemy stawiać naczynia z jedzeniem.

Lampa w jadalni wisząca nad stołem, powinna być powieszona na wysokości 50–60 cm, dzięki temu nie będzie zasłaniać potraw i osób siedzących przy stole.

Zobacz także: Jak zaaranżować ciepłą i przytulną kuchnię?

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Rzecznik Ubezpieczonych

Rzecznik Ubezpieczonych reprezentuje interesy osób ubezpieczających, ubezpieczonych, uposażonych lub uprawnionych z umów ubezpieczenia, członków funduszy emerytalnych, uczestników pracowniczych programów emerytalnych, osób otrzymujących emeryturę kapitałową lub osób przez nie uposażonych.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »