| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Wnętrza > Kuchnia i jadalnia > Projekt kuchni i jadalni > 10 rad jak zostać mistrzem spotkań przy stole

10 rad jak zostać mistrzem spotkań przy stole

Zaproszenie gości na uroczysty obiad nie jest twoim ulubionym zajęciem? Wiele osób traci pewność siebie, gdy nie wie, jak należy się zachować i właśnie wtedy popełnia gafy. Można się tego ustrzec i zostać mistrzem rodzinnych spotkań przy stole. Wystarczy jedynie przeczytać i stosować przygotowane przez nas porady.

5. Nakryj wcześniej odpowiednio stół.

Krzątanie się pomiędzy gośćmi, którzy już przybyli nie będzie w dobrym tonie.

    * Sztućce powinny zawsze być ułożone prawidłowo: po prawej stronie ułóż nóż i łyżkę, a po lewej widelec. Ostrze noża należy zwrócić w lewą stronę.
    * Talerze głębokie ułóż na talerzach płaskich. Talerzyk deserowy powinien znaleźć się na lewo od talerza płaskiego.
    * Kieliszki powinny stanąć na prawo od talerza płaskiego. Jeżeli zamierzasz podać kilka rodzajów napojów, ustaw kieliszki od prawej strony w kolejności podawanych trunków.
    * Filiżanki do kawy i herbaty postaw przed talerzykiem do ciasta.
    * Na półmiskach ułóż sztućce do nakładania serów, wędlin i warzyw. Goście nie powinni nabierać dań własnymi sztućcami.
    * Solniczki napełnij świeżą, suchą solą. Jeżeli dysponujesz dużym stołem, rozstaw ich kilka, by każdy mógł po nie swobodnie sięgnąć.
    * Serwetka powinna leżeć gustownie udrapowana na talerzu lub złożona po lewej stronie. Po przyjściu goście powinni rozłożyć je sobie na kolanach.

Zobacz także: Kolorowe noże kuchenne

6. Poznaj kolejność podawania potraw.

Przychodzącym gościom zaproponuj aperitif, który wzmocni ich apetyt. Następnie zaproś gości do skosztowania przystawek. Dopiero w następnej kolejności podaj zupy, dania rybne, dania mięsne, sery. Na końcu zaproponuj deser oraz kawę. Potrawy podawaj zawsze po lewej stronie siedzącego gościa, jedynie zupy i napoje można podawać z prawej.

7. Podtrzymuj konwersację przy stole.

Nic tak nie psuje atmosfery, jak martwa cisza. Przygotuj wcześniej zestaw tematów, który zainteresuje zebrane osoby. Panie zainteresują tematy dotyczące kultury i sztuki. Z kolei mężczyzn może zainteresować sport lub motoryzacja. Wystarczy, że zagaisz krótko rozmowę. Pamiętaj jednak o tym, że polityka, religia i pieniądze mogą przerodzić ożywioną dyskusję w awanturę, więc lepiej ich nie poruszać.

Zobacz także: Dzbanki do herbaty: GALERIA

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Marcin M. Wyrzykowski

Główny Księgowy

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »