| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Wnętrza > Kuchnia i jadalnia > Meble > Jak zaaranżować szafki i półki w małej kuchni?

Jak zaaranżować szafki i półki w małej kuchni?

W przypadku małych kuchni bardzo cenny jest każdy centymetr miejsca, który musimy wykorzystać na szafki i półki. Odpowiednie zaaranżowanie szafek i półek jest tu nieodzowne. Bez przerwy rośnie góra rzeczy, które trzeba gdzieś pomieścić.

W małej kuchni należy trzymać przedmioty, które są rzeczywiście potrzebne. Niestety nie ma w niej miejsca na kolekcję osobliwych akcesoriów, które nigdy nie są używane, np. na szkło przeznaczone jedynie do oglądania. W małej kuchni warto zrobić czystkę w szufladach i pozbyć się na przykład drylownicy do wiśni, jeśli nikt po nią nie sięgał od kilku sezonów. W małej kuchni najlepsze są rzeczy uniwersalne. Można mieć dwa, trzy noże, ale ostre i odpowiednie do wszystkiego. W małej kuchni nie będzie pracować się dobrze przy stale zastawionym blacie. W takiej sytuacji dobrze jest zawiesić półkę nad blatem do odstawiania rzeczy często potrzebnych. Taka półka może mieć haczyki od spodu do wieszania na przykład kubków.

Zobacz także: Połysk we wnętrzu, czyli moda na błyszczące meble i dodatki

W małej kuchni bardzo ważne jest pozostawienie wolnej przestrzeni ponad blatem. Nad blatem powinny znaleźć się rzeczy najbardziej potrzebne: pojemnik na noże, sztućce, przyprawy, może waga, zamocowany uchwyt na dozownik z płynem do naczyń. Nad samym zlewem dobrze jest zawiesić suszarkę do naczyń, które są w ciągłym użyciu.

Półki mogą sprawić optyczne wrażenie, że kuchnia jest większa.

Kuchnia na pewno zyska na miejscu po przeniesieniu przedmiotów z szafek i szuflad na haczyki, kratkę z wieszakami, półeczkę itd. W ten sposób najlepiej jest przechowywać durszlaki, ścierki, rękawice, sitka, nawet niektóre owoce i warzywa. Jeśli brakuje miejsca na ścianach a za oknem są brzydkie widoki (o ile to okno nie stanowi źródła światła), można w tle okna wstawić półki lub kratkę z haczykami. Czasem można również wykorzystać płaszczyznę drzwi – wtedy należy pamiętać o barierkach, które będą zapobiegać spadaniu przedmiotów podczas otwierania drzwi. W małej kuchni ważna jest także przestrzeń pod sufitem, gdzie można postawić większe i rzadziej używane przedmioty. 

Zobacz także: Jak stworzyć kuchnię bezpieczną dla dzieci?

reklama

Data publikacji:

Autor:

Źródło:

Własne

Zdjęcia

W przypadku małych kuchni bardzo cenny jest każdy centymetr miejsca, który musimy wykorzystać na szafki i półki. Fot. Fotolia
W przypadku małych kuchni bardzo cenny jest każdy centymetr miejsca, który musimy wykorzystać na szafki i półki. Fot. Fotolia

E-urząd Cyfrowe usługi publiczne. Poradnik dla administracji i przedsiębiorców (książka)79.00 zł

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

ASCS-Consulting Biuro Rachunkowe

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »