| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Wnętrza > Kuchnia i jadalnia > Meble > Jaki wybrać blat kuchenny?

Jaki wybrać blat kuchenny?

Blat kuchenny to, obok kuchenki, jeden z najważniejszych i najbardziej eksploatowanych elementów wyposażenia każdej kuchni. Wybierając blat należy pamiętać, że codziennie musi on znosić: krojenie, rozlewanie, ścieranie, wpływ wysokiej temperatury… Dlatego ważne jest, by był nie tylko estetyczny, ale także wykonany z dobrej jakości materiału. Przedstawiamy krótkie charakterystyki różnych rodzajów blatów.

Blaty drewniane

Przyjemne dla oka, naturalne ładne. Najlepiej, jeśli są wykonane z drewna twardych drzew liściastych, np. bukowego, dębowego albo drewna egzotycznego (mahoń, iroko). Chociaż są specjalnie zaimpregnowane, należy uważać przy codziennej eksploatacji. Uszkodzenia mechaniczne i wysoka temperatura mogą pozostawić trwałe ślady i przebarwienia.

Zobacz także: Jak stworzyć jasną, efektowną kuchnię?

Blaty laminowane

Są zdecydowanie najtańsze i dlatego wybierane najczęściej. Robi się je z płyty wiórowej, którą pokrywa się warstwą laminatu wykończoną listwą PCV. Łatwo utrzymać je w czystości, ale trzeba być ostrożnym przy krojeniu, gdyż to pozostawi na nich rysy. Przy instalacji takiego blatu należy bardzo dokładnie zabezpieczyć miejsca cięć i łączeń. Inaczej w przypadku dostania się wody blat zacznie pęcznieć, co jest nie do naprawienia.

Zobacz także: Jak mądrze i stylowo urządzić wyspę kuchenną?

Blaty kamienne

Granit, marmur, trawertyn to piękne i efektowne kamienie. Są zdecydowanie droższe w porównaniu z innymi, ale mają wielu zwolenników. Zdecydowanie najpraktyczniejszy będzie blat granitowy – jest odporny na zabrudzenia, temperaturę, nie wchłania tłuszczu. Marmur jest bardziej kruchy i ulega przebarwieniom, np. pod wpływem czerwonego wina. Sporym utrudnieniem jest ciężar takiego blatu, który będzie wymagał solidnych zbrojonych mebli.

Blaty stalowe

Idealne do nowoczesnych, minimalistycznych wnętrz. Wykonuje się je z blachy o grubości około 3mm przytwierdzanej do płyty wiórowej. Są odporne na wszystkie rodzaje działań, ale też bardzo drogie. Przy pielęgnacji tego rodzaju blatu należy uważać, by wycierać go starannie do sucha, w przeciwnym razie mogą pozostawać brzydkie zacieki.

reklama

Polecamy artykuły

Data publikacji:

Autor:

Źródło:

Własne

Zdjęcia

Blat kuchenny to, obok kuchenki, jeden z najważniejszych i najbardziej eksploatowanych elementów wyposażenia każdej kuchni. Musi wiele znosić: krojenie, rozlewanie, ścieranie, wpływ wysokiej temperatury. Fot. ARTDESIGN
Blat kuchenny to, obok kuchenki, jeden z najważniejszych i najbardziej eksploatowanych elementów wyposażenia każdej kuchni. Musi wiele znosić: krojenie, rozlewanie, ścieranie, wpływ wysokiej temperatury. Fot. ARTDESIGN

Personel i Zarządzanie 4/201730.03 zł

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Maria Sieńko

Nowe Horyzonty®-Szkolenia dla Biznesu

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »