| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Wnętrza > Kuchnia i jadalnia > Meble > Jaki wybrać blat kuchenny?

Jaki wybrać blat kuchenny?

Blat kuchenny to, obok kuchenki, jeden z najważniejszych i najbardziej eksploatowanych elementów wyposażenia każdej kuchni. Wybierając blat należy pamiętać, że codziennie musi on znosić: krojenie, rozlewanie, ścieranie, wpływ wysokiej temperatury… Dlatego ważne jest, by był nie tylko estetyczny, ale także wykonany z dobrej jakości materiału. Przedstawiamy krótkie charakterystyki różnych rodzajów blatów.

Blaty drewniane

Przyjemne dla oka, naturalne ładne. Najlepiej, jeśli są wykonane z drewna twardych drzew liściastych, np. bukowego, dębowego albo drewna egzotycznego (mahoń, iroko). Chociaż są specjalnie zaimpregnowane, należy uważać przy codziennej eksploatacji. Uszkodzenia mechaniczne i wysoka temperatura mogą pozostawić trwałe ślady i przebarwienia.

Zobacz także: Jak stworzyć jasną, efektowną kuchnię?

Blaty laminowane

Są zdecydowanie najtańsze i dlatego wybierane najczęściej. Robi się je z płyty wiórowej, którą pokrywa się warstwą laminatu wykończoną listwą PCV. Łatwo utrzymać je w czystości, ale trzeba być ostrożnym przy krojeniu, gdyż to pozostawi na nich rysy. Przy instalacji takiego blatu należy bardzo dokładnie zabezpieczyć miejsca cięć i łączeń. Inaczej w przypadku dostania się wody blat zacznie pęcznieć, co jest nie do naprawienia.

Zobacz także: Jak mądrze i stylowo urządzić wyspę kuchenną?

Blaty kamienne

Granit, marmur, trawertyn to piękne i efektowne kamienie. Są zdecydowanie droższe w porównaniu z innymi, ale mają wielu zwolenników. Zdecydowanie najpraktyczniejszy będzie blat granitowy – jest odporny na zabrudzenia, temperaturę, nie wchłania tłuszczu. Marmur jest bardziej kruchy i ulega przebarwieniom, np. pod wpływem czerwonego wina. Sporym utrudnieniem jest ciężar takiego blatu, który będzie wymagał solidnych zbrojonych mebli.

Blaty stalowe

Idealne do nowoczesnych, minimalistycznych wnętrz. Wykonuje się je z blachy o grubości około 3mm przytwierdzanej do płyty wiórowej. Są odporne na wszystkie rodzaje działań, ale też bardzo drogie. Przy pielęgnacji tego rodzaju blatu należy uważać, by wycierać go starannie do sucha, w przeciwnym razie mogą pozostawać brzydkie zacieki.

reklama

Data publikacji:

Autor:

Źródło:

Własne

Zdjęcia

Blat kuchenny to, obok kuchenki, jeden z najważniejszych i najbardziej eksploatowanych elementów wyposażenia każdej kuchni. Musi wiele znosić: krojenie, rozlewanie, ścieranie, wpływ wysokiej temperatury. Fot. ARTDESIGN
Blat kuchenny to, obok kuchenki, jeden z najważniejszych i najbardziej eksploatowanych elementów wyposażenia każdej kuchni. Musi wiele znosić: krojenie, rozlewanie, ścieranie, wpływ wysokiej temperatury. Fot. ARTDESIGN

E-urząd Cyfrowe usługi publiczne. Poradnik dla administracji i przedsiębiorców (książka)79.00 zł

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Bridgestone

To czołowy światowy producent opon do samochodów osobowych, dostawczych, ciężarowych, motocykli, maszyn rolniczych, samolotów oraz maszyn do robót ziemnych, a także dostawca rozwiązań w zakresie bieżnikowania Bandag dla samochodów ciężarowych.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »