| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE MOBILNE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Wnętrza > Kuchnia i jadalnia > Dodatki i gadżety > Bombki z piernika - krok po kroku. Przepis

Bombki z piernika - krok po kroku. Przepis

Bombki z piernika będą smacznym akcentem na bożonarodzeniowej choince. Jak zrobić bombki z piernika, jakie składniki będą potrzebne? Zobacz przepis oraz zdjęcia, jak ozdobić pierniki na choinkę.

Aby przygotować bombki z piernika będziemy potrzebować następujące składniki:

Składniki

- 40-50 dkg mąki

- ok. 12 dkg cukru pudru

- kilka łyżek miodu

- 1 łyżkę masła lub margaryny

- 2 jajka

- 1 łyżeczkę sody oczyszczonej

- 2 łyżeczki przyprawy do piernika

- 2 łyżeczki kakao

Przygotowanie ciasta

Wszystkie suche wcześniej przygotowane składniki należy wymieszać. Następnie wykonać dołek i wlać do niego roztopione i ostudzone masło. Następnie wszystko ugnieść na jednolita masę. Wyrobione ciasto należy zawinąć w folie spożywczą i wsadzić do lodówki na ok. 12 h. Po wyjęciu ciasta należy je rozwałkować na gr. ok 2-3 cm. Teraz możemy przystąpić do wykrawania przeróżnych wzorów. Do tego przydadzą się nam specjalne foremki do wycinania ciastek.

Przygotowane ciasta należy ułożyć na wyłożonej papierem i natłuszczonej formie, posmarować białkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 st.C.

Ciasta pieczemy krótko: od 8 do 10 min.

Po upieczeniu ciasta należy zdjąć z blachy i odstawić do ostygnięcia.

Świetnym pomysłem na ozdobienie ciastek będzie ich pokrycie lukrem, a także dodatkowo ozdobienie kolorowa posypką, koralikami lub innymi ozdobami stosowanymi do ciast.

Jak zrobić lukier? Przepis

Aby przygotować lukier wystarczy wymieszać cukier puder i odrobinę wody. Wodę należy dodawać do lukru bardzo po woli, inaczej lukier może nam się nie udać. Jako dodatkowy walor smakowy, możemy dodać do lukry odrobinę soku z cytryny lub pomarańczy.

Lukier możemy też przygotować w inny sposób. Ubić białko, a następnie dodawać do niego przesiany na sitku cukier puder. Ilość dodanego cukru należy dobierać w zależności ile wcześniej przygotowaliśmy białka. Kiedy masa nabierze odpowiedniej konsystencji możemy dodać do niej kilka kropel np. soku z cytryny i dokładne wymieszać. Tak przygotowany lukier świetnie nadaje się do robienia wzorków na ciastkach. Wystarczy nałożyć do foliowego worka z odciętym rogiem i można przystąpić do ozdabiania ciastek.

Smacznego!

Zobacz także: Bombki ze sznurka - krok po kroku

Zobacz także: Babka bożonarodzeniowa – najlepsze ciasto na święta

Zobacz także: List od Świętego Mikołaja - jak go napisać? Na jaki adres wysłać?

reklama

Polecamy artykuły

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

KPRF Law Office

Nowy wymiar obsługi prawnej

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »