| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Wnętrza > Kuchnia i jadalnia > Dodatki i gadżety > Bombki z piernika - krok po kroku. Przepis

Bombki z piernika - krok po kroku. Przepis

Bombki z piernika będą smacznym akcentem na bożonarodzeniowej choince. Jak zrobić bombki z piernika, jakie składniki będą potrzebne? Zobacz przepis oraz zdjęcia, jak ozdobić pierniki na choinkę.

Aby przygotować bombki z piernika będziemy potrzebować następujące składniki:

Składniki

- 40-50 dkg mąki

- ok. 12 dkg cukru pudru

- kilka łyżek miodu

- 1 łyżkę masła lub margaryny

- 2 jajka

- 1 łyżeczkę sody oczyszczonej

- 2 łyżeczki przyprawy do piernika

- 2 łyżeczki kakao

Przygotowanie ciasta

Wszystkie suche wcześniej przygotowane składniki należy wymieszać. Następnie wykonać dołek i wlać do niego roztopione i ostudzone masło. Następnie wszystko ugnieść na jednolita masę. Wyrobione ciasto należy zawinąć w folie spożywczą i wsadzić do lodówki na ok. 12 h. Po wyjęciu ciasta należy je rozwałkować na gr. ok 2-3 cm. Teraz możemy przystąpić do wykrawania przeróżnych wzorów. Do tego przydadzą się nam specjalne foremki do wycinania ciastek.

Przygotowane ciasta należy ułożyć na wyłożonej papierem i natłuszczonej formie, posmarować białkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 st.C.

Ciasta pieczemy krótko: od 8 do 10 min.

Po upieczeniu ciasta należy zdjąć z blachy i odstawić do ostygnięcia.

Świetnym pomysłem na ozdobienie ciastek będzie ich pokrycie lukrem, a także dodatkowo ozdobienie kolorowa posypką, koralikami lub innymi ozdobami stosowanymi do ciast.

Jak zrobić lukier? Przepis

Aby przygotować lukier wystarczy wymieszać cukier puder i odrobinę wody. Wodę należy dodawać do lukru bardzo po woli, inaczej lukier może nam się nie udać. Jako dodatkowy walor smakowy, możemy dodać do lukry odrobinę soku z cytryny lub pomarańczy.

Lukier możemy też przygotować w inny sposób. Ubić białko, a następnie dodawać do niego przesiany na sitku cukier puder. Ilość dodanego cukru należy dobierać w zależności ile wcześniej przygotowaliśmy białka. Kiedy masa nabierze odpowiedniej konsystencji możemy dodać do niej kilka kropel np. soku z cytryny i dokładne wymieszać. Tak przygotowany lukier świetnie nadaje się do robienia wzorków na ciastkach. Wystarczy nałożyć do foliowego worka z odciętym rogiem i można przystąpić do ozdabiania ciastek.

Smacznego!

Zobacz także: Bombki ze sznurka - krok po kroku

Zobacz także: Babka bożonarodzeniowa – najlepsze ciasto na święta

Zobacz także: List od Świętego Mikołaja - jak go napisać? Na jaki adres wysłać?

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Łukasz Warchoł

Prawnik, ekspert w dziedzinie postępowania egzekucyjnego.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »