| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Wnętrza > Kuchnia i jadalnia > Dodatki i gadżety > Tajine (Tagine) – garnek z kominem

Tajine (Tagine) – garnek z kominem

Tajine lub Tagine (arabski : طاجين) to tradycyjny, stożkowaty, gliniany garnek do gotowania wykorzystywany w tradycyjnej kuchni berberów z Afryki Północnej. Tajine to naczynie, które coraz częściej pojawia się także w polskiej kuchni. Nazwa Tajine poza garnkiem oznacza także rodzaj dania, które jest przygotowywane w tego rodzaju garnku.

Pierwsze użycie Tajine

Przed pierwszym użyciem glinianego Tajine, należy go wstępnie “zagruntować”. W tym celu należy wykonać kilka czynności które wzmocnią naczynie.

Krok 1

Należy zanurzyć Tajine wraz z pokrywką w wodzie o temperaturze pokojowej na czas min. 1–2 godzin. Zalecany czas namaczania naczynia to 12 godzin (cała noc).

Krok 2

Po wyjęciu Tajine z wody, należy wysuszyć powierzchnię naczynia (szczególnie wewnątrz, czystą ścierką lub papierowym ręcznikiem). Następnie, wewnętrzne ściany Tajine, a także wnętrze stożkowej pokrywki należy dokładnie nasmarować oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia używając do tego celu czystej ścierki.

Krok 3

Następnie, wkładamy naczynie do nienagrzanego piekarnika i podgrzewamy go do temperatury 180ºC, w taki sposób by naczynie w piekarniku nagrzewało się bardzo powoli. Od momentu kiedy piekarnik osiągnie temperaturę 180ºC przez czas ok. 2 godzin należy przetrzymać naczynie w piekarniku, po czym wyłączyć piec. Naczynie wyjmujemy dopiero po całkowitym ostygnięciu piekarnika (nie należy wcześniej otwierać drzwiczek) tak, by temperatura opadała bardzo powoli.

Tajin do do podawania Potraw. Fot. Fotoprojekty.pl

Tak zabezpieczony Tajine będzie bardzo odporny na gwałtowne zmiany temperatury co uniemożliwi łatwe pęknięcia wskutek jego podgrzewania podczas gotowania. Tajine, żeby nam długo służył, wymaga specjalnego traktowania – czyli osuszania i wentylowania. Tajine nie należy myć w zmywarkach.

Zastosowanie Tajine w kuchni

Tajine w kuchni marokańskiej poza naczyniem, to także powolny proces gotowania i duszenia potraw w niskich temperaturach. Powoduje to przenikanie się aromatami wszystkich, zmieszanych ze sobą składników – mięsa, warzyw i sosu, a także oliwy z oliwek.

Dzięki temu, iż Tajine posiada u góry niewielki uchwyt w kształcie walca lub naparstka, pokrywa w czasie duszenia może być podniesiona bez użycia rękawicy ochronnej. Umożliwia to kucharzowi kontrolowanie głównych składników bądź dodanie warzyw w odpowiednim momencie, wymieszanie zawartości lub dolanie wody do zachowania prawidłowego procesu duszenia.

Tajine - do konfitur, miodu i sosów... Fot. Fotoprojekty.pl

Marokańskie potrawy często łączą w sobie jagnięcinę lub kurczaka z innymi składnikami takimi jak oliwki, pigwy, jabłka, gruszki, morele, rodzynki, suszone śliwki, orzechy, świeże lub marynowane cytryny, miód oraz wszelakie zioła i przyprawy. Tradycyjne przyprawy, których powszechnie używa się do przyprawiania potraw przygotowywanych w Tajine to m.in. korzenny cynamon, szafran, imbir, kurkuma, kminek, papryka, pieprz, jak również słynne mieszanki przypraw Ras El Handout.

Zobacz także: Gadżety i dodatki kuchenne

reklama

Polecamy artykuły

Data publikacji:

Źródło:

Własne

Zdjęcia

TAJINE. Fot. Fotoprojekty.pl
TAJINE. Fot. Fotoprojekty.pl

TAJINE. Fot. Fotoprojekty.pl
TAJINE. Fot. Fotoprojekty.pl

TAJINE. Fot. Fotoprojekty.pl
TAJINE. Fot. Fotoprojekty.pl

TAJINE. Fot. Fotoprojekty.pl
TAJINE. Fot. Fotoprojekty.pl

TAJINE. Fot. Fotoprojekty.pl
TAJINE. Fot. Fotoprojekty.pl

TAJINE. Fot. Fotoprojekty.pl
TAJINE. Fot. Fotoprojekty.pl

TAJINE. Fot. Fotoprojekty.pl
TAJINE. Fot. Fotoprojekty.pl

TAJINE. Fot. Fotoprojekty.pl
TAJINE. Fot. Fotoprojekty.pl

TAJINE. Fot. Fotoprojekty.pl
TAJINE. Fot. Fotoprojekty.pl

CIT 2018. Komentarz299.00 zł

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Monika Błońska

Radca prawny w Departamencie Doradztwa Podatkowego i Prawnego w Kancelarii Prawno-Podatkowej Mariański Group. Absolwentka Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Łódzkiego. Ukończyła aplikację radcowską przy Okręgowej Izbie Radców Prawnych w Łodzi i uzyskała tytuł zawodowy radcy prawnego. Specjalizuje się w prawie spółek, pracy, medycznym i farmaceutycznym. Posiada bogate doświadczenie w kompleksowej obsłudze podmiotów indywidualnych oraz instytucjonalnych, m.in. w doradztwie w bieżącej działalności oraz w szczególnych przedsięwzięciach, w tworzeniu i rejestracji spółek prawa handlowego, oddziałów, przedstawicielstw oraz w pozyskiwaniu zezwoleń i dokonywaniu wymaganych zgłoszeń w organach administracji publicznej. Doradza w zakresie wyboru najkorzystniejszej formy prawnej prowadzonej działalności. Specjalizuje się również w szeroko pojętej windykacji poprzez dochodzenie roszczeń finansowych od przedsiębiorców oraz osób, które nie prowadzą działalności gospodarczej. Odpowiada za bieżącą obsługę przedsiębiorców i wspieranie ich w kontaktach z kontrahentami.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
Notyfikacje
Czy chcesz otrzymywać informacje o najnowszych zmianach? Zaakceptuj powiadomienia od mojafirma.Infor.pl
Powiadomienia można wyłączyć w preferencjach systemowych
NIE
TAK