| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Wnętrza > Kuchnia i jadalnia > Dodatki i gadżety > Wielkanocne nakrycie stołu

Wielkanocne nakrycie stołu

Święta wielkanocne są idealną okazją do uroczystych spotkań rodzinnych i nie tylko. Aby stworzyć miłą, odświętną atmosferę, warto zadbać o pięknie nakryty stół. Oprócz talerzy i półmisków, umieśćmy na stole kwiaty, świece i dekoracyjne drobiazgi. Starannie nakryty stół pozwoli nam zapamiętać święta wielkanocne jako wyjątkowo nastrojowe.

Najważniejsze na wielkanocnym stole są talerze i półmiski. Ozdobne drobiazgi eksponujmy z umiarem. Zanim jednak przystąpimy do właściwego nakrywania stołu, powinniśmy wybrać odpowiedni obrus. Święta to wyjątkowa okazja, która zdarza się raz w roku, dlatego obrus powinien być elegancki, najlepiej jeśli będzie w kolorze białym. Na obrusie układamy dobrane kolorystycznie serwetki z materiału – na tę okazję zrezygnujmy z serwetek papierowych. Serwetki można fantazyjnie ułożyć lub przewlec przez pierścień do serwetek. Na tak przygotowanym stole elegancko będzie prezentował się każdy serwis, a zwłaszcza biały ze złotym szlakiem lub w drobniutkie kwiatki.

Zobacz także: Wielkanocne aranżacje stołu: GALERIA

Należy zadbać o to, aby wszystkie talerze były takie same, od kompletu. Pod żadnym pozorem nie można podawać potraw na głębokich czy płytkich talerzach, lecz na półmiskach, salaterkach i w misach. Półmiski i salaterki nie muszą koniecznie pochodzić z serwisu. Świąteczna uczta może być okazją do postawienia na stole starej, pięknej porcelany lub srebra, nawet jeśli dysponujemy tylko pojedynczymi egzemplarzami. Przed podaniem potraw pamiętajmy o przygotowaniu odpowiedniego narzędzia do ich nakładania. Sztućce, podobnie jak talerze, powinny pochodzić z jednego kompletu. Dobrze jest położyć na stole specjalne podstawki, tzw. koziołki, które służą do opierania noży i widelców.

Wielkanocny stół zaskoczy gości oryginalnością, jeśli podamy jaja malowane w takie same wzory jak obrus czy serweta. Zwyczajna serwetka w biało-czerwoną kratę będzie wyglądała świątecznie, jeśli obok niej postawimy biały talerz, a na nim umieścimy jajko w taką samą krateczkę.

Nakrywając do deseru, dobrze jest stworzyć artystyczną aranżację barw i przedmiotów. Efekt niemalże królewskiego stołu da nam połączenie czerwieni ze złotem.

Zobacz także: Wielkanocny stół: inspiracje

reklama

Polecamy artykuły

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Anna Zaremba

Trener, facylitator, coach, właściciel firmy szkoleniowej Media Plus. Współzałożyciel Akademii Facylitacji, członek Międzynarodowego Stowarzyszenia Facylitatorów (IAF). Ukończyła studia podyplomowe w Wyższej Szkole Przedsiębiorczości i Zarządzania L. Koźmińskiego w Warszawie w specjalności Szkolenie i rozwój. Doświadczony trener w zakresie zarządzania ludźmi, obsługi klienta i sprzedaży oraz prowadzenia szkoleń. Jest też twórcą autorskich programów dla studiów podyplomowych uczelni wyższych, oraz autorem gier rozwojowych. Jest członkiem grupy doradczej do spraw CSR przy Ministerstwie Rozwoju. Od lat wykorzystuje metody i techniki facylitacyjne w kontekście rozwoju ludzi i organizacji. Przeszkolona przez ICA-UK, ostatnio specjalizuje się w metodach pracy grupowej Technology of Participation

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
Notyfikacje
Czy chcesz otrzymywać informacje o najnowszych zmianach? Zaakceptuj powiadomienia od mojafirma.Infor.pl
Powiadomienia można wyłączyć w preferencjach systemowych
NIE
TAK