| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Wnętrza > Kuchnia i jadalnia > Dodatki i gadżety > Sztuka nakrywania stołu

Sztuka nakrywania stołu

Zasady nakrywania stołu są niezmienne i można się ich bez większego trudu nauczyć. Każdemu zdarza się zapomnieć, po której stronie ułożyć serwetki, sztućce czy kieliszki. Zasady nakrywania stołu wato sobie przypomnieć zwłaszcza przed świętami, gdyż ładnie nakryty stół ma duży wpływ na świąteczną atmosferę.

Nakrywanie stołu powinniśmy zacząć od rozstawienia co 50–60 cm dużych, płytkich talerzy, które posłużą nam jako podstawa pod zastawę. Na nich będziemy układać inne naczynia: talerzyki, głębokie talerze lub kokilki, czyli małe naczynia w kształcie otwartej muszli, w których się zapieka przystawki i podaje do stołu. To, jakie naczynia postawimy na stole, zależy od tego, jakie potrawy chcemy podać.

Zobacz także: Wiosenne dekoracje stołu: GALERIA

Wokół talerza podstawowego należy rozstawić inne elementy zastawy. Po lewej stronie u góry stawiamy talerzyk na pieczywo, natomiast po stronie prawej – kieliszki i szklanki ustawione w kolejności serwowania trunków. Kieliszek, który będzie używany jako pierwszy, powinien stać najbliżej talerza.

Sztućce należy układać po obu stronach talerza podstawowego. Tutaj obowiązuje zasada odwrotna niż w przypadku kieliszków i szklanek – najdalej od talerza powinny leżeć te sztućce, które używane będą przy pierwszym daniu. Noże i łyżki układamy po prawej stronie talerza, widelce po stronie lewej, natomiast sztućce do deserów – nad talerzem. Należy pamiętać, że widelczyk powinien być skierowany rękojeścią w lewą stronę, a nożyk i łyżeczka – w prawą.

Nakrywanie stołu to jednak nie tylko odpowiednie ułożenie talerzy, kieliszków i sztućców, lecz także dodatki. Nieoceniona jest rola dekoracji, które powinny być dopasowane do okazji i zdobić nie tylko stół, ale całe pomieszczenie.

Na kameralny obiad idealne będą kolorowe, pasiaste obrusy ułożone jeden na drugim oraz wzorzyste talerze. W nakrywaniu stołu olbrzymią rolę odgrywają serwetki. Możemy z nich zrobić na przykład kieszonki, w których umieścimy nóż i widelec. Taka kieszonkę można wykonać w prosty sposób – kwadratową serwetkę składamy na cztery i wyrównujemy krawędzie. Następnie trzy rogi zakładamy do środka, tak aby serwetka przypominała kopertę. Odwracamy serwetkę i odginamy dwie warstwy materiału, aby powstała kieszeń.

Warto ożywić stół świeżymi kwiatami, należy jednak pamiętać, że bukiety powinny być niskie, aby nie utrudniały biesiadnikom rozmowy.

Zobacz także: Wiosenne warzywa i owoce na podstawkach: GALERIA

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Admiral Tax Ltd

Eksperci w planowaniu podatkowym i optymalizacji kosztów fiskalnych.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »