| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Wnętrza > Kuchnia i jadalnia > Dodatki i gadżety > Jakie naczynia są odpowiednie do kuchenki mikrofalowej?

Jakie naczynia są odpowiednie do kuchenki mikrofalowej?

Kuchenka mikrofalowa na dobre zagościła w wielu polskich domach. Aby prawidłowo korzystać z kuchenki mikrofalowej należy stosować odpowiednie naczynia. Jednak wielu użytkowników nie do końca wie, które naczynia są odpowiednie do kuchenki mikrofalowej. Co warto wiedzieć?

Energia mikrofalowa wnikając do potrawy jest przyciągana i absorbowana przez zawartą niej wodę, tłuszcz i cukier. Mikrofale powodują, że cząsteczki potrawy zaczynają gwałtownie się poruszać. Ruch tych cząsteczek wskutek tarcia wytwarza ciepło, które gotuje potrawę. Z tego względu, w celu uzyskania maksymalnej wydajności, naczynia muszą umożliwić przechodzenie przez nie energii mikrofalowej. Może ona swobodnie przechodzić przez ceramikę, szkło, porcelanę i tworzywa sztuczne, jak również przez papier i drewno. Natomiast jest odbijana przez metale, takie jak stal nierdzewna, aluminium i miedź.

Zobacz także: Jak wykorzystać baterie kuchenne w aranżacji wnętrza?

Metalowe elementy umieszczone w mikrofali powodują reakcję w postaci wyładowań łukowych. Dlatego też podczas gotowania mikrofalowego nie można używać m.in. tacek aluminiowych czy naczyń z elementami metalowymi (uchwytami, obrzeżem lub zamknięciem). Natomiast folia aluminiowa może być stosowana wyłącznie jako osłona. Małe gładkie fragmenty można używać do przykrywania cienkich kawałków mięsa lub drobiu, aby zapobiec przegotowaniu. Jeżeli folia jest zbyt blisko ścianek kuchenki może wystąpić wyładowanie łukowe. Powinna się znajdować w odległości co najmniej 1” (2,5 cm) od ścianek kuchenki.

Również niektóre naczynia niemetalowe mogą być niebezpieczne podczas gotowania mikrofalowego.

– W razie wątpliwości, należy przeprowadzić test – napełnić pojemnik bezpieczny do stosowania w kuchence mikrofalowej jedną szklanką (250 ml) zimnej wody i umieścić w kuchence razem z testowanym naczyniem. Następnie gotować z maksymalną mocą przez 1 minutę. Ostrożnie dotknąć naczynia. Jeżeli puste naczynie jest ciepłe, nie należy go używać do gotowania mikrofalowego – podpowiada Bernard Sypniewski

W kuchenkach mikrofalowych można stosować przeznaczone do tego celu pojemniki i dodatki. Mogą to być naczynia obiadowe oraz szklane jeśli nie są popękane lub wyszczerbione. Talerzy i kubków papierowych należy używać wyłącznie do krótkiego gotowania lub podgrzewania. Ze względu na zagrożenie pożarem podczas gotowania nie należy pozostawiać kuchenki bez nadzoru. Plastikowe torebki i woreczki do gotowania, przeznaczone do używania w mikrofalach, trzeba przedziurawić w celu uwolnienia nadmiaru powstającej pary.

Zobacz także: Jakie akcesoria ułatwią nam pracę w kuchni?

Oprócz wszystkich wymienionych zasad bezpiecznego użytkowania mikrofali, warto mieć na uwadze także konieczność jej regularnego czyszczenia. Jeżeli kuchenka nie będzie utrzymywana w czystości, może to prowadzić do uszkodzenia jej powierzchni i obniżenia trwałości urządzenia oraz do stworzenia sytuacji zagrożenia pożarowego.

Źródło: materiały prasowe

reklama

Data publikacji:

Źródło:

Własne

Zdjęcia

Aby prawidłowo korzystać z kuchenki mikrofalowej należy stosować odpowiednie naczynia. Jednak wielu użytkowników nie do końca wie, które naczynia są odpowiednie do kuchenki mikrofalowej. Co warto wiedzieć? Fot. Candy
Aby prawidłowo korzystać z kuchenki mikrofalowej należy stosować odpowiednie naczynia. Jednak wielu użytkowników nie do końca wie, które naczynia są odpowiednie do kuchenki mikrofalowej. Co warto wiedzieć? Fot. Candy

E-urząd Cyfrowe usługi publiczne. Poradnik dla administracji i przedsiębiorców (książka)79.00 zł

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Karolina Gierszewska

Doradca podatkowy

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »