| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Wnętrza > Kuchnia i jadalnia > Dodatki i gadżety > Jak efektownie nakryć stół?

Jak efektownie nakryć stół?

Pięknie nakryty stół w jadalni będzie wspaniałą ozdobą wnętrza. Warto jednak wiedzieć, w jaki sposób zabrać się za nakrycie stołu, aby nie popełnić gafy nie tylko dekoratorskiej, ale i z dziedziny savoir-vivre’u.

Zanim zdecydujemy się na dekorowanie stołu, powinniśmy zaopatrzyć się w obrus, sztućce i zastawę idealnie komponującą się z wystrojem naszego wnętrza – w przeciwnym razie otrzymamy efekt odwrotny do oczekiwanego.

Sztuka dekoracji

Podstawą naszego nakrycia stołu jest oczywiście obrus. Najlepiej sprawdzą się te z bawełny i lnu. Przede wszystkim musi być jednak czysty i wyprasowany. Ma bowiem stanowić tło dla naszej wspaniałej dekoracji. Jeśli posiadamy ciemną zastawę, zdecydujmy się jasny obrus. Białe talerze będą się natomiast idealnie prezentowały na ciemnej tkaninie. Do obrusu powinniśmy dobrać odpowiednie serwetki. Tutaj mamy duże pole do popisu: mogą być one zarówno dopasowane motywem, kolorystycznie lub wręcz przeciwnie – na zasadzie kontrastu. Powinniśmy położyć je z lewej strony nakrycia. Aby nasz stół stał się efektowny, powinniśmy postawić na dodatki.

Zobacz także: Jak stworzyć ciekawą osłonę rury gazowej?

Najbardziej klasycznymi propozycjami są świece i kwiaty. W zależności jednak od efektu, jaki chcemy uzyskać, możemy zastosować także konfetti, kasztany, kamienie, muszelki, płatki róż i wiele innych elementów dekoracyjnych.

Trochę savoir-vivre’u

Warto wiedzieć, w jaki sposób ustawiać na stole zastawę. Nasze nakrycie powinno bowiem być nie tylko efektowne wizualnie, ale i poprawne. Na spodzie połóżmy talerz do dania głównego a na górze – do przystawek. Sztućce powinniśmy starannie wypolerować. Z prawej strony układamy (w kolejności od zewnątrz) nóż do zakąsek, łyżkę i nóż do dania głównego. Z lewej natomiast: widelec do zakąsek i do dania głównego. Sztućce do deserów kładziemy nad talerzami. Mały widelczyk powinien być zwrócony w prawo, a łyżeczka w lewo. Kieliszek do wody i kielich do wina ustawiamy z prawej strony nakrycia, nad sztućcami.

Zobacz także: Jak wykorzystać dzieła sztuki w kuchni?

Nakrycia powinniśmy ustawiać w odległości około 80 cm od siebie. Dzięki temu nie będzie zbyt ciasno, a nasi goście poczują się komfortowo.

reklama

Data publikacji:

Autor:

Źródło:

Własne

Zdjęcia

Nakrycie stołu powinno być nie tylko efektowne wizualnie, ale i zgodne z savoir-vivre’m. Fot. ARTDESIGN
Nakrycie stołu powinno być nie tylko efektowne wizualnie, ale i zgodne z savoir-vivre’m. Fot. ARTDESIGN

E-urząd Cyfrowe usługi publiczne. Poradnik dla administracji i przedsiębiorców (książka)79.00 zł

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Company-logos.co

Katalog firm

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »