| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Budowa i remont > Instalacje > Wentylacja klimatyzacja > Jaką wentylację zastosować w kuchni?

Jaką wentylację zastosować w kuchni?

Właściwa wentylacja pomieszczenia kuchni zapobiegnie przedostawaniu się zapachów do pozostałych pomieszczeń, zapewni właściwe spalanie gazu, usunie produkty spalania i nadmiar wilgoci z pomieszczenia. Jak widać właściwa wentylacja kuchni jest bardzo ważnym elementem instalacji wentylacyjnej w całym domu, a źle zaprojektowana lub wykonana, potrafi przysporzyć wiele kłopotów. Poznajmy specyfikę takich instalacji i jak sobie z nimi poradzić.

Głównym zadaniem wentylacji w kuchni nie jest dostarczenie świeżego powietrza dla ludzi, a usunięcie produktów spalania oraz wilgoci które są wydzielane w trakcie użytkowania pomieszczenia. Dodatkowym zadaniem tego systemu jest dostarczanie odpowiedniej ilości powietrza do spalania (np. gazu w kuchniach gazowych). Właściwa ilość powietrza nawiana i wyciągnięta z pomieszczenia zagwarantuje nam zachowanie odpowiedniej jakości powietrza wewnętrznego i zapewni właściwy proces spalania. Dodatkowo wentylacja jest używana do odciągu miejscowego znad kuchni (okap), którego zadaniem jest odprowadzenie dużych ilości ciepła od razu na zewnątrz.

Zobacz także: Do czego służy kominek dachowy?

Minimalna ilość powietrza, jaką należy nawiać i usunąć z kuchni jest zależna od wielu czynników takich jak: moc cieplna emitowana przez urządzenia kuchenne, ilość pary wodnej wydzielanej przez urządzenia kuchenne oraz ludzi, rodzaj urządzeń kuchennych (na paliwo stałe ciekłe czy gazowe), posadowienie kuchni względem ścian, rodzajem wentylacji oraz geometrii pomieszczenia. Tak naprawdę taka analiza dopiero pozwala na jednoznaczne określenie wymaganego strumienia powietrza. Dla rachunków przybliżonych, można jednak założyć 20–30 wymian powietrza na godzinę w pomieszczeniu. Dla pomieszczenia 10/10/3 m będzie to 10*10*3*25 = 7500m3/h. Taką ilość świeżego powietrza powinniśmy dostarczać, aby wyeliminować wysokie stężenie substancji trujących, oraz by utrzymać temperaturę na odpowiednim poziomie.

Zobacz także:  Zasilanie klimatyzatora prądem – na co zwracać uwagę?

Nawiew powietrza najczęściej realizowany jest poprzez kratki nawiewne zlokalizowane pod sufitem (w przypadku stosowania wentylacji mieszającej). Warto zachować większe prędkości na kratkach nawiewnych w celu dobrego wymieszania powietrza w kuchni.

80% usuwanego powietrza jest wyciągane poprzez okap kuchenny, zaś pozostała część kratkami wyciągowymi. Dzięki usunięciu większej części powietrza przez okap, usuwamy dużą część ciepła i wilgoci wydzielanej w trakcie gotowania.

reklama

Data publikacji:

Autor:

Źródło:

Własne

Zdjęcia

Właściwa ilość powietrza nawiana i wyciągnięta z pomieszczenia zagwarantuje nam zachowanie odpowiedniej jakości powietrza wewnętrznego i zapewni właściwy proces spalania. Art&Design Studio Projektowe Kinga Śliwa www.kingasliwa.pl
Właściwa ilość powietrza nawiana i wyciągnięta z pomieszczenia zagwarantuje nam zachowanie odpowiedniej jakości powietrza wewnętrznego i zapewni właściwy proces spalania. Art&Design Studio Projektowe Kinga Śliwa www.kingasliwa.pl

E-urząd Cyfrowe usługi publiczne. Poradnik dla administracji i przedsiębiorców (książka)79.00 zł

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Jerzy Rzewuski

Ekspert IT – systemy informatyczne ERP. Ukończone studia - Politechnika Warszawska.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »