| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Budowa i remont > Instalacje > Instalacje grzewcze > Jak używać cieczy roboczych?

Jak używać cieczy roboczych?

Ciecze robocze to roztwory stosowane w instalacjach grzewczych i chłodniczych jako przekaźniki ciepła/chodu pomiędzy ośrodkami. Dobrze dobrane pozwalają na zachowanie bezpiecznej i stabilnej pracy układu. Warto zainwestować w sprawdzone produkty, które nie uszkodzą instalacji.

Dostępne są glikole o różnej temperaturze krystalizacji -15, -20, -25, -30, -35oC, co pozwala dopasować produkt do określonych potrzeb. Temperaturom odpowiadają stężenia – 34, 41, 44, 50, 54%.

Jeżeli stosujemy glikole w używanej okresowo instalacji grzewczej, najlepiej zdecydować się na roztwór o temperaturze krystalizacji do –15oC, w instalacjach słonecznych do –35oC (ze względu na powiązaną z tym wyższą temperaturę wrzenia). W instalacjach chłodniczych można używać glikolu propylenowego oraz etylenowego, a stężenie należy dopasować do temperatury środowiska.

Korzystanie z cieczy roboczych wiąże się z przeprowadzaniem okresowych kontroli, ponieważ ich jakość ulega z czasem pogorszeniu, zwłaszcza, kiedy pracują one w ekstremalnej temperaturze lub poddawane są niekorzystnym czynnikom. Uwagę należy zwrócić na rezerwę alkaliczną, pH oraz gęstość roztworu.

I wreszcie – na co uważać?

Zdecydowanie niepolecane jest kupowanie nieznanych, niesprawdzonych cieczy, bo mogą one uszkodzić instalację. Często producenci z tzw. “firm – krzaków” oszczędzają na uszlachetniaczach – stabilizatorach, środkach przeciwpiennych i przeciwutleniających. Zdarza się również, że taki roztwór składa się prawie wyłącznie z wody i minimalnej ilości glikolu, brak w nim odpowiedniej ilości dodatku antykorozyjnego, co może zniszczyć cały układ.

Zobacz także: Tanie ogrzewanie – jak je wybrać

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Premium English

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »