| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Budowa i remont > Budowa > Fundamenty > Konsystencja, a urabialność mieszanki betonowej – różnice

Konsystencja, a urabialność mieszanki betonowej – różnice

Czym się różni konsystencja mieszanki betonowej od jej urabialności? Konsystencja i urabialność betonu to dwa, dość często mylone terminy. O urabialności i konsystencji betonu mówimy zawsze w odniesieniu do świeżej mieszanki. Różnicę wyjaśnia Paweł Madej z Centrum Badania Betonów Lafarge.

Konsystencja mieszanki betonowej

Konsystencja jest powszechnie stosowanym terminem używanym do opisania stanu świeżej mieszanki betonowej. Wyraża ona zdolność mieszanki do płynięcia i powinna być odpowiednio dobrana w zależności od czynników takich jak: sposób transportu, kształt betonowanego elementu, rozmieszczenie zbrojenia oraz sposobu zagęszczania mieszanki. Konsystencja często jest rozumiana jako ocena zawartości wody w betonie, należy jednak pamiętać, że niedopuszczalne jest regulowanie ciekłości mieszanki betonowej poprzez dodawanie wody podczas betonowania. Ilość poszczególnych składników na 1 m3 betonu, w tym również wody, jest tak dobierana, aby beton posiadał zadane parametry. Wzrost ilości wody w stosunku do tej założonej w recepcie powodowałby zwiększenie stosunku wodno-cementowego (W/C), przyczyniając się tym samym do pogorszenia szeregu właściwości stwardniałego betonu. W efekcie skutkując m.in. obniżeniem wytrzymałości oraz trwałości betonu.

Zobacz także: Fundamenty - porady

W praktyce jedynym sposobem zwiększającym ciekłość mieszanki już na budowie, bez jednoczesnego pogarszania pozostałych jego właściwości, jest wprowadzenie domieszki uplastyczniającej i/lub upłynniającej, w ilości takiej, aby jej całkowita zawartość w betonie nie przekroczyła wartości zalecanych przez producenta.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Nasz Świat

Portal dla Polaków we Włoszech

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »