| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Budowa i remont > Budowa > Fundamenty > Jak powstaje beton?

Jak powstaje beton?

Beton jest jednym z najpopularniejszych materiałów wykorzystywanych w budownictwie. Choć w skład betonu wchodzą takie proste składniki jak: cement, kruszywo, woda i ewentualne dodatki, to proces produkcji betonu wymaga dużo precyzji. Błędy popełnione na etapie produkcji betonu mogą skutkować pękaniem elementów konstrukcji, kruszeniem się ścian lub zapadnięciem fundamentów.

Kruszywo – składnik stanowiący około 65–80% całkowitej objętości betonu – ma znaczący wpływ na właściwości zarówno samej mieszanki jak i stwardniałego betonu. Obecnie najczęściej wykorzystywane są kruszywa naturalne grube (np. żwir) i drobne (piasek o frakcjach do 2 mm). Do betonu dodaje się również kruszywa sztuczne, takie jak keramzyt, których zadaniem jest poprawa niektórych właściwości mechanicznych mieszanki, np. zwiększona mrozoodporność czy wodoszczelność. Ponadto, zastosowane kruszywo wpływa także na końcową trwałość i estetykę betonu.

Zobacz także: Naprawa betonu

Przy produkcji betonu wykorzystuje się:
• naturalne kruszywo otoczakowe, powstałe w wyniku naturalnych procesów takich, jak wietrzenie skał czy erozyjne działanie wody,
• kruszywo łamane, wytworzone poprzez mechaniczne kruszenie skał,
• kruszywo sztuczne, lekkie.

Woda – dodatek zapewniający prawidłowy proces hydratacji cementu. Do produkcji betonu używana jest „czysta" woda, pochodząca z sieci wodociągowej, jak również spełniająca odpowiednie parametry woda z recyklingu. Należy bezwzględnie przestrzegać zasady, że do betonu nie stosuje się wody morskiej, mineralnej czy ściekowej, które są zbyt inwazyjne dla struktury mieszanki.

Domieszki do betonu – wykorzystywane w procesie mieszania – substancje  chemiczne mające na celu polepszenie istotnych właściwości mieszanki betonowej oraz stwardniałego betonu. Najczęściej stosowane są domieszki przyspieszające lub opóźniające wiązanie, uplastyczniające oraz napowietrzające.

Zobacz także: Jaki beton należy zastosować do wykonywania fundamentów?

Mieszanie betonu

W zależności od przeznaczenia mieszanki należy dobrać odpowiednią recepturę, którą ustala się na podstawie badań laboratoryjnych oraz obliczeń. W analizie kluczowe są takie parametry betonu jak wytrzymałość, mrozoodporność, wodoszczelność, izolacyjność czy odporność na agresywne, chemiczne warunki środowiska. Sam proces wytwarzania betonu polega na mieszaniu w odpowiednich proporcjach wszystkich składników aż do uzyskania wymaganej konsystencji.
Przykładowo, w wytwórniach betonu Lafarge, cały proces zachodzi w specjalnym mieszalniku. Dzięki wagowemu systemowi dozowania składników oraz stałej kontroli produkcji klienci mają gwarancję najwyższej jakości kupowanych produktów. Stamtąd beton ładowany jest do betonomieszarek i transportowany bezpośrednio na plac budowy.

Zobacz także:  Prace budowlane przed zimą – Fundamenty

Badanie właściwości mieszanki betonowej

Każda wyprodukowana partia betonu przechodzi specjalne badania pod kątem jakości. Podstawowe sprawdzenie gotowej mieszanki polega na zmierzeniu jej konsystencji, czyli stopnia ciekłości. Najbardziej praktyczną metodą pomiaru jest opad stożka Abramsa. Formę o kształcie stożka, wypełnia się mieszanką betonową w 3 równych warstwach, każdą warstwę zagęszczając 25-cioma zagłębieniami pręta stalowego. Następnie zdejmuje się formę i ustawia ją obok opadłej mieszanki. Różnica między wysokością formy a wysokością opadłej mieszanki jest miarą konsystencji. Wynik badania powinien być odpowiedni dla wymogów określonych dla danej klasy konsystencji. Należy pamiętać, że w żadnym wypadku konsystencji nie można regulować zawartością wody, ponieważ prowadzi to do zmiany kluczowych właściwości betonu.

Zobacz także: Jak zbroić ławy fundamentowe?

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Kancelaria Lege Artis

Ekspert wieszjak.pl

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »