REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Peugeot Foodtruck - samochód gastronomiczny?

REKLAMA

Peugeot Foodtruck, czyli Le Bistrot du Lion, to pomysł na samochód świadczący usługi gastronomiczne. Choć to model koncepcyjny, warto podkreślić jego nietuzinkowe możliwości.

Peugeot Foodtruck - zestaw gastronomiczny na kołach

REKLAMA

Historia PEUGEOT rozpoczęła się ponad dwa wieki temu we Francji, ojczyźnie wyśmienitej kuchni i motoryzacji. I nie jest to dziełem przypadku, ponieważ obie te dziedziny odwołują się do precyzji, alchemii i innowacyjności. Już w 1810 r. młyn należący do rodziny PEUGEOTÓW zamienił się w wytwórnię brzeszczotów do pił. Działalność produkcyjna szybko nabierała tempa i w 1840 r. pojawił się pierwszy młynek do kawy PEUGEOT, a później, w 1874 r. pierwszy młynek do pieprzu PEUGEOT, którego mechanizm był objęty bezterminową gwarancją. W 1882 r. powstał pierwszy pojazd PEUGEOT, bicykl, a wkrótce potem kolejny wizjonerski produkt ‑ pierwszy automobil PEUGEOT. Od tamtej pory na całym świecie na drogi wyjechało ponad 65 milionów pojazdów PEUGEOT.

REKLAMA

W 2015 r. PEUGEOT jako jedyna marka na świecie nadal zajmuje się zarówno wytwarzaniem ekskluzywnych akcesoriów kuchennych, jak i designem oraz produkcją pojazdów ‑ samochodów, rowerów, skuterów ‑ produkowanych w milionach sztuk.

Te dwieście lat obfitujące w kreatywne projekty o ciekawej stylistyce przynosi dziś owoce w postaci innowacyjnej koncepcji food trucka, jedynej w swoim rodzaju wizji mobilnych usług gastronomicznych PEUGEOT gwarantujących zadowolenie i rozkosz dla zmysłów.

Od swego powstania PEUGEOT projektował i wytwarzał tysiące przedmiotów użytku domowego, a także środków transportu, które stanowią doskonały dowód naszego przemysłowego know-how i wszechstronności, a także opanowania nowych i funkcjonalnych form. Foodtruck PEUGEOT jest pokłosiem tych tradycji: to ruchomy przedmiot, samochód, który ‑ gdy nieruchomieje ‑ staje się wędrowną przestrzenią restauracyjną w niespotykanym dla food trucka kształcie. Pragniemy odwoływać się do różnych zmysłów - wzroku, smaku, węchu, słuchu, dotyku ‑ z właściwą dla PEUGEOT nowoczesnością i harmonią - Gilles Vidal, dyrektor ds. designu PEUGEOTA.

Założenia projektu Foodtruck

Zdaniem Cathal Loughnane kierującego Peugeot Design Lab: „W centrum naszego twórczego myślenia są zawsze użytkownicy. W przypadku Foodtrucka PEUGEOT mieliśmy na względzie zarówno tych, którzy gotują, jak i konsumentów. Zaciera się granica między wnętrzem i stroną zewnętrzną Foodtrucka PEUGEOT, każdy może zobaczyć, co gotuje szef kuchni i jak przygotowywane są potrawy. A szef jest blisko gości. Poprzez formę chcieliśmy także zaznaczyć przekształcanie się »przed« w »po«.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

»Przed« - bo gdy Foodtruck PEUGEOT się przemieszcza, jest to kompaktowy van charakteryzujący się stylistyką PEUGEOT.

»Po« - bo gdy Foodtruck PEUGEOT się zatrzymuje, zmienia się w restaurację Bistro Lwa, niespotykane dotychczas połączenie przestrzeni i funkcjonalności”.

Dzięki swoim liniom dopasowanym maksymalnie do wymagań technicznych Foodtruck PEUGEOT jest pojazdem kompaktowym, doskonale przystosowanym do użytku miejskiego. Krótkie zwisy zapewniają mu zwrotność, a duży rozstaw osi daje znaczącą przestrzeń użytkową.

Po dotarciu do celu Foodtruck PEUGEOT rozwija skrzydła i podwaja swoją wielkość, zmieniając się w prawdziwy amfiteatr.

REKLAMA

Bistro Lwa składa się z części służących do przygotowania posiłków, z części restauracyjnej, kawiarnianej, a ich przedłużeniem jest przestrzeń do słuchania mixów muzycznych w powiązaniu z uruchomioną niedawno przez markę platformą cyfrową PEUGEOT MUSIC, która oferuje radio internetowe i wyjątkowe, niepowtarzalne playlisty (http://peugeot.music.com).

Aby klienci mogli jak najmilej spędzić czas, Foodtruck PEUGEOT oferuje wszystko, co niezbędne, by ponad 30 osób mogło wygodnie zjeść posiłek na zewnątrz, w pobliżu Bistra Lwa: talerze, wysokie stoliki i parasole UMBROSA. I wszystko to odbywa się zgodnie z zasadami odpowiedzialności za środowisko, bo nie pozwolimy, by po konsumpcji w Bistrze Lwa na miejscu pozostał choćby ślad odpadów.

Dzięki 46-calowemu ekranowi oraz zestawowi 8 głośników nisko-średniotonowych (Medium) i 32 głośników wysokotonowych (Tweeter) marki FOCAL rozmieszczonych w vanie i przyczepie smakosze nie uronią żadnego gestu szefa kuchni. Głośniki FOCAL oddają niesłychanie wiernie każdy odgłos smażenia potraw na płytach kuchennych… efekt jest jeszcze bardziej imponujący, gdy podłączy się je do miksera w Bistrze Lwa, który zainaugurowali francuscy didżeje Adriano i The Reflex.

Aby zagwarantować, że Foodtruck PEUGEOT jest w pełni funkcjonalny i spełnia wszystkie normy homologacji i higieny, Peugeot Design Lab odwołał się do doświadczeń EUROMAG, firmy wyspecjalizowanej w zakresie food trucków. Samochód wyposażono w całkowicie profesjonalne, wielofunkcyjne przybory i sprzęt kuchenny, tak aby wyjść naprzeciw inspiracjom i talentom wszystkich szefów kuchni i każdego rodzaju kuchni: od wykwintnej, poprzez fusion aż po kuchnię molekularną.

Dysponują oni czterema grzewczymi płytami indukcyjnymi i frytkownicą. System wyciągu kuchennego zapewnia wysoką jakość powietrza, a stół chłodniczy o pojemności 400 litrów gwarantuje świeżość produktów. Szafa chłodnicza o pojemności 350 litrów utrzymuje napoje w niskiej temperaturze, a profesjonalny ekspres firmy ROCKET ESPRESSO zapewnia aromatyczną kawę.

Szef kuchni Sven Chartier za sterami Bistra Lwa z okazji inauguracji Foodtrucka PEUGEOT

Jako pierwszy w kuchni Bistra Lwa będzie gotował utalentowany francuski szef kuchni Sven Chartier (restauracje Saturne i Le Clown Bar w Paryżu). PEUGEOT postanowił powierzyć swoją pierwszą mobilną restaurację szefowi znanemu ze swojego przywiązania do tradycji lokalnych i miejscowych produktów oraz rolnictwa ekologicznego.

Do rąk Svena Chartiera trafi również zaprojektowany specjalnie z myślą o Foodtrucku PEUGEOT i jego podróżach kulinarnych niespotykany młynek do pieprzu połączony z solniczką PEUGEOT pod nazwą MILAN, nowy wyraz hołdu dla sztuki kulinarnej połączonej z designem.

Podwójny MILAN, pierwszy produkowany seryjnie młynek zaprojektowany przez Peugeot Design Lab, będzie najpierw sprzedawany wyłącznie w pawilonie francuskim przez cały czas trwania wystawy światowej, a potem trafi do punktów sprzedaży PSP Peugeot (Poivrières Salières Production).

Produkowany w fabryce PSP w Quingey w departamencie Doubs, MILAN wytwarzany jest z drewna bukowego pochodzącego z lokalnych lasów we Franche-Comté i wykorzystuje wyjątkowy system U-Select pozwalający precyzyjnie dopasować wielkość ‑ a więc i smak ‑ ziarenek, dzięki sześciostopniowej skali mielenia.

Młynki PEUGEOT eksportowane są na cały świat, ich produkcja sięga rocznie 2,5 mln sztuk i zyskały uznanie kucharzy dzięki precyzji ich mechanizmu połączonej z długowiecznością.

Pierwsza podróż Foodtrucka PEUGEOT: Włochy

Zaprezentowany w Paryżu Foodtruck PEUGEOT zagościł od 14 kwietnia na stoisku PEUGEOTA na Milan Design Week 2015, a potem przejedzie kilka kilometrów, by zatrzymać się w pawilonie francuskim na cały czas trwania wystawy światowej w Mediolanie, gdzie będzie bez wątpienia jedną z największych atrakcji tego pawilonu.

Źródło: materiały prasowe Peugeot

Autopromocja

REKLAMA

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

Moto
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Dłuższa trasa elektrykiem: ładowanie auta przestaje być problemem bo sieć stacji zaczyna się pokrywać z siecią Biedronki

Wkrótce ruszając w dalszą trasę samochodem elektrycznym i szykując plan podróży łatwiej będzie wybrać market Biedronki na trasie na przerwę połączoną z ładowaniem auta niż przeglądać samą sieć dostępnych stacji ładowania. Biedronka we współpracy z firmą Powerdot stara się w szczególności wypełniać nowymi stacjami ładowania wszelkie białe plamy polskiej elektromobilności.

Blisko milion pasażerów. Tylu w 2023 r. przewiozły wąskotorówki. Nie wiedzieliście, że takie pociągi jeszcze jeżdżą?

Koleje wąskotorowe po latach zapomnienia znów stają się popularne w Polsce. W 2023 r. podróżowało nimi ponad 948 tys. osób. To prawie dwukrotnie więcej niż przed 10 laty. A to nie koniec ciekawych statystyk.

Mitsubishi się rozpędza. Nowy ASX stał się właśnie starym ASX-em. Na rynku zadebiutuje nowsza wersja

Mitsubishi szykuje się do liftingu nowego ASX-a. Samochód w zmienionej formie zadebiutuje w Polsce już jesienią tego roku. Tak, dobrze zgadliście. W tle nowego ASX-a nadal powiewać będzie francuska flaga. A metod modernizacji można upatrywać w poliftingowym Capturze.

Gęstszy olej w starym silniku? To popularny mit wśród kierowców. Ile w nim prawdy?

Auto ma spory przebieg? Zatem do silnika trzeba wlać gęstszy olej. To ma wydłużyć jego żywotność. Tak przynajmniej mówi popularny wśród kierowców mit. Okazuje się jednak, że efekt może być zupełnie odwrotny. Mechanicy i specjaliści z rynku mechanicznego ostrzegają.

REKLAMA

Znamy cenę nowych tablic rejestracyjnych. Będą droższe od starych. A i tak nie dostanie ich każdy kierowca

1 czerwca 2024 r. w Polsce pojawią się nowe tablice rejestracyjne. Żółte oznaczenia z czerwonymi literami będą przeznaczone do czasowej rejestracji samochodów osobowych przeznaczonych do zawodów sportowych. Ile będzie kosztować ich wydanie?

MAN stworzy ciężarówkę z napędem wodorowym. hTGX nie będzie miał ogniwa paliwowego. On będzie spalać wodór

Nowa ciężarówka MAN hTGX zadebiutuje w 2025 r. Będzie to pojazd wyposażony w silnik spalinowy. Jego paliwem stanie się wodór. Ciągnik ma mieć zastosowanie specjalne. Czemu jednak MAN nazywa go pojazdem bezemisyjnym?

Jak podróżować z przyczepą kempingową? Jak się przygotować na taki wyjazd?

Pokój hotelowy z widokiem na jezioro i wraz z serią osobistych drobiazgów? Proszę bardzo! To jednak z zalet podróżowania z przyczepą kempingową. Sezon na takie wyjazdy właśnie w Polsce startuje. Warto zatem podpowiedzieć, jak kierowca może się do niego przygotować.

Wielkie zmiany dla kierowców w Gliwicach, Częstochowie i Tomaszowie Mazowieckim. Obejmą m.in. DTŚ

Rząd szykuje wielkie zmiany dla kierowców. Wyznaczył odcinki dróg w Gliwicach, Częstochowie i Tomaszowie Mazowieckim, które stracą status dróg krajowych. Nowelizacja, która wejdzie w życie 1 stycznia 2025 r., obejmuje m.in. legendarną Drogową Trasę Średnicową. Szlaki te wyjdą spod zarządu GDDKiA. Co to oznacza?

REKLAMA

Nowy zakład bieżnikowania opon w Polsce. Handlopex wykorzysta technologię Bridgestone

Handlopex uruchamia zakład bieżnikowania opon używanych w Kleszczelach. Ten każdego roku rocznie będzie produkował ok. 12 000 opon bieżnikowanych w technologii Bandag. Technologii Bandag, która została opracowana przez Bridgestone.

1,4 mld zł na autobusy z KPO. Nowy nabór dofinansuje nie tylko zakup autobusów elektrycznych

Ministerstwo infrastruktury ogłasza drugi nabór w konkursie autobusowym. Dostępna jest pula 1 403,5 mln zł. Za tą kwotę z KPO ma zostać sfinansowany zakup 372 autobusów. I nie muszą być one zeroemisyjne.

REKLAMA