| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Moto > Logistyka > Zarządzanie flotą > Skutki podatkowe zapewnienia posiłków profilaktycznych dla pracowników

Skutki podatkowe zapewnienia posiłków profilaktycznych dla pracowników

Zasady wydawania pracownikom napojów i posiłków profilaktycznych wynikają bezpośrednio z przepisów prawa pracy. Na tej podstawie pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych.

Zasady wydawania pracownikom napojów i posiłków profilaktycznych wynikają bezpośrednio z przepisów prawa pracy. Na tej podstawie pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Rodzaje tych posiłków i napojów oraz wymagania, jakie powinny spełniać, a także przypadki i warunki ich wydawania określa rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. nr 60, poz. 279). Jak wynika z rozporządzenia, pracodawca ma obowiązek nieodpłatnie zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych:   

1)   posiłki wydawane ze względów profilaktycznych, w formie jednego dania gorącego a gdy pracodawca nie ma możliwości wydawania posiłków ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych, wówczas może zapewnić w czasie pracy korzystanie z takich posiłków w punktach gastronomicznych albo przyrządzanie posiłków przez pracownika we własnym zakresie z otrzymanych od pracodawcy produktów,

2)   napoje, których rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy.

Zobacz też: Odliczenie VAT przy wykorzystaniu prywatnego samochodu w celach służbowych

Rozporządzenie wskazuje również rodzaj pracy, której wykonywanie nakłada obowiązek zapewnienia posiłków oraz szczegółowo określa wartości kaloryczne samych posiłków.

Na gruncie podatkowym w zakresie kwalifikacji wydatków ponoszonych na zapewnienie posiłków profilaktycznych dla pracowników zastosowanie znajdzie ogólna regulacja odnosząca się do kosztów uzyskania przychodów, (art. 22 ustawy o PDOF oraz art. 15 ustawy o PDOP). W odniesieniu do kosztów nabycia produktów żywnościowych, szczególnie istotna jest ocena prawna, czy przyjęty sposób (forma zapewnienia, ilość – kaloryczność) realizują obowiązki ustawowe Spółki w zakresie posiłków profilaktycznych. W przypadku pozytywnej oceny, która jest możliwa jedynie poprzez odniesienie stanu faktycznego do obowiązków wynikających z przywołanego rozporządzenia, wydatki Spółki mogą stanowić koszty uzyskania przychodów.  W przeciwnym razie, istnieje znaczne ryzyko związane z kwalifikacją kosztów jako kosztów podatkowych (będą to bowiem wydatki na zakup produktów spożywczych ewentualnie zakup usług zapewnienia posiłków od podmiotów zewnętrznych ). Pracodawca powinien w takim przypadku udowodnić, że nabywane produkty (usługi zapewnienia posiłków) wykazują związek z pracą świadczoną na jej rzecz, a nie są przeznaczone do użytku prywatnego, co wydaje się zadaniem utrudnionym. Powyższe nie jest jednak wykluczone i może mieć miejsce np. w okresie wytężonej pracy, pracy w nadgodzinach – tak przykładowo Dyrektora Izby Skarbowej w Warszawie w interpretacji indywidualnej z dnia 18 września 2009 r., sygn. IPPB5/423-468/09-4/JC.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Nasze recenzje

Ostatnio na forum

Prawne ciekawostki

Eksperci portalu infor.pl

Alicja Moszyńska

Właścicielka firmy Architektura Biznesu: doradza MSP w zakresie budowania marki i kultury firmy, marketingu, negocjacji i obsługi klienta.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »