| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Moto > Logistyka > Transport > Transport produktów łatwo psujących tylko pod ścisłą kontrolą

Transport produktów łatwo psujących tylko pod ścisłą kontrolą

Czas przebywania produktów łatwo psujących się w łańcuchu dostaw musi być ograniczony do minimum. Logistyka tych produktów podlega też bardzo restrykcyjnym i ściśle określonym warunkom oraz procedurom transportu. Nieprawidłowe warunki podczas przewozu czy nieodpowiednio przygotowane cysterny mogą być przyczyną obniżenia jakości przewożonych produktów. 

Niesie to za sobą konsekwencje nie tylko w postaci ogromnych strat finansowych, ale również może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów.

Jednym z ważniejszych i niezbędnych elementów sukcesu w transportach spożywczych jest nowoczesny, regularnie serwisowany tabor, w tym specjalistyczne autocysterny z dodatkowym wyposażeniem i funkcjami grzania, chłodzenia, podwójną izolacją, różnym zestawieniem komór.

Nowoczesna flota do przewozu płynnej żywności, którą np. dysponuje Trans Polonia, składa się z jedno i wielokomorowych cystern oraz tank-kontenerów o pojemności od 26.000 do 31.000 litrów. W zależności od wymogów klienta ważna jest elastyczność w dostosowaniu warunków przewozu do potrzeb związanych z produktem, w szczególności z temperaturą, stopniem hermetyczności czy wymogami dotyczącymi koszerności i przewozu niebezpiecznych produktów spożywczych zgodnie z konwencją ADR.

Czynnikiem bezdyskusyjnym jest przestrzeganie stosownych przepisów. Transport artykułów spożywczych pod względem prawnym reguluje ATP – umowa o międzynarodowych przewozach szybko psujących się artykułów żywnościowych i o specjalnych środkach transportu przeznaczonych do tych przewozów oraz konwencja CMR, która reguluje wszystkie kwestie formalno-prawne związane z wykonywaniem międzynarodowego transportu drogowego towarów. Przepisy zawarte w umowie ATP określają warunki przewozu produktów spożywczych oraz wymagania dotyczące kontroli nadwozi. Umowa ATP określa m.in. warunki oraz temperatury podczas transportu artykułów spożywczych schłodzonych, kwestie kontroli oraz klasyfikacji pojazdów do transportu żywności, metody pomiarów i badań jak i znakowania pojazdów.

Konwencja CMR wprowadza i ujednolica m.in. takie kwestie jak warunki umowy o przewóz drogowy towarów, dokumentację przewozową, odpowiedzialność przewoźnika, tryb skarg i reklamacji czy roszczenia wynikające z przewozu. W przypadku Trans Polonii potwierdzeniem wysokiej jakości usług są również wdrożone procedury w ramach ISO 9001:2008 oraz SQAS.

Ponadto gwarantem najwyższego poziomu usług jest doświadczona kadra, wykwalifikowana w zakresie kompleksowej obsługi logistycznej. Najważniejsza jest profesjonalna i przyjazna opieka oraz kompetencje spedytorów czy kierowców, którzy będą w stanie szybko i elastycznie reagować na wszelkie zaistniałe zmiany i sytuacje.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Nasze recenzje

Ostatnio na forum

Prawne ciekawostki

Eksperci portalu infor.pl

Agnieszka Krucka-Atak

Samodzielny specjalista ds. kadr z wieloletnim doświadczeniem, pasjonatka prawa pracy

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »