| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE MOBILNE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Moto > Logistyka > Spedycja > Zakup usług gastronomicznych w trakcie spotkań z przedstawicielami spółek powiązanych

Zakup usług gastronomicznych w trakcie spotkań z przedstawicielami spółek powiązanych

Spółka logistyczna nabyła usługi gastronomiczne w trakcie spotkania z przedstawicielami spółek zależnych. Spotkanie miało wyłącznie charakter służbowy, celem było bowiem omówienie strategii rozwoju firmy oraz innych spraw istotnych z punktu widzenia bieżącej oraz przyszłej działalności Spółki. Wobec powyższego zadano pytanie o możliwość zaliczenia poniesionych wydatków do kosztów uzyskania przychodów.

Czy można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodu wydatki na cele gastronomiczne podczas spotkania

Na gruncie ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych (dalej jako ustawa o PDOP), wydatki ponoszone przez Spółkę na zakup usług gastronomicznych w trakcie spotkań z przedstawicielami spółek zależnych należy analizować w kontekście przesłanek ich potrącalności w koszty uzyskania przychodów uregulowanych w art.15 ustawy o PDOP. W tym zakresie kosztami uzyskania przychodów są wszelkie, racjonalnie i gospodarczo uzasadnione wydatki związane z prowadzeniem działalności gospodarczej, których celem jest osiągnięcie, zabezpieczenie lub zachowanie źródła przychodów, z wyjątkiem wydatków wymienionych w art. 16 ust. 1 ustawy o PDOP. Tym samym aby wydatek mógł zostać zaliczony do kosztów uzyskania przychodów należy ocenić jego związek z prowadzoną działalnością gospodarczą. Z oceny tego związku powinno wynikać, że poniesiony wydatek obiektywnie może przyczynić się , w okresie ponoszenia kosztów lub w przyszłości, do osiągnięcia przychodu bądź służyć zachowaniu lub zabezpieczeniu źródła przychodów. Kosztami uzyskania przychodów będą zarówno koszty pozostające w bezpośrednim związku z uzyskanymi przychodami, jak i pozostające w związku pośrednim, o ile zostały one prawidłowo udokumentowane, za wyjątkiem kosztów uznanych za niestanowiące kosztów uzyskania przychodów.

Zobacz też: Skonto przy świadczeniu usługi transportowej

Stosownie do regulacji zawartej w art.16 ust. 1 pkt 28 ustawy o PDOP, nie uważa się za koszty uzyskania przychodów kosztów reprezentacji, w szczególności poniesionych na usługi gastronomiczne, zakup żywności oraz napojów, w tym alkoholowych. Należy zaznaczyć, że celem kosztów reprezentacyjnych jest stworzenie pewnego wizerunku podatnika, stworzenie dobrego obrazu jego firmy, działalności, etc., wykreowanie pozytywnych relacji z kontrahentami. Dla uznania wydatków za koszty poniesione na reprezentację nie jest koniecznie, by posiadały one takie cechy jak wystawność, wytworność, czy okazałość. Nie są to bowiem wartości wymierne, co więcej nie ma możliwości stworzenia jednakowego miernika dla określenia poziomu wystawności, wytworności, okazałości, czy przepychu dla wszystkich podmiotów gospodarczych.

Zobacz też: System monitorowania drogowego przewozu towarów

Jeśli wyłącznym bądź dominującym celem ponoszonych kosztów jest właśnie wykreowanie takiego obrazu podatnika, to koszty te mają charakter reprezentacyjny. Wymienienie w przepisach jako przykładowych kosztów reprezentacyjnych wydatków na usługi gastronomiczne, zakup żywności oraz napojów, w tym alkoholowych, nie oznacza, iż wydatki te zawsze muszą zostać wyłączone z kosztów uzyskania przychodów.
Nie są one kosztami jedynie wówczas, gdy mają charakter reprezentacyjny. Kwalifikacja każdego przypadku powinna być odrębna, uzależniona od okoliczności. Jeżeli poniesione przez Spółkę wydatki byłyby związane z odbywaniem spotkań służbowych w trakcie których omawiane są sprawy istotne z punktu widzenia bieżącej oraz przyszłej działalności Spółki to wydatki poniesione na nabycie usług gastronomicznych nie podlegają wyłączeniu z kosztów uzyskania przychodów. Wydatki te spełniają bowiem przesłanki wynikające z art.15 ust.1 ustawy o PDOP - są poniesione w celu osiągnięcia przychodów lub zachowania albo zabezpieczenia źródła przychodów, tym samym mogą zostać zaliczone do kosztów uzyskania przychodów.

Niemniej jednak, ponosząc wydatki na usługi gastronomiczne, Spółka powinna zgromadzić dowody umożliwiające w sposób bezsporny wykazanie ich związku z prowadzoną działalnością. W tym celu, oprócz samej faktury, Spółka powinna posiadać sprawozdanie, raport (lub inny dokument) sporządzone przez osobę uczestniczącą w spotkaniu, obejmujący m.in. datę i miejsce spotkania, listę pracowników oraz przedstawicieli spółek powiązanych, którzy wzięli w nim udział, przedmiot spotkania, ustalenia dokonane w jego trakcie. Posiadanie wskazanych wyżej dokumentów pozwoli na uniknięcie ewentualnego sporu z organem podatkowym w zakresie celowości i racjonalności poniesionego wydatku.

Tekst: Anna Dziura, ECDDP Sp. z o.o.

reklama

Polecamy artykuły

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Nasze recenzje

Ostatnio na forum

Prawne ciekawostki

Eksperci portalu infor.pl

HRM partners

ekspert z zakresu HR

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
Notyfikacje
Czy chcesz otrzymywać informacje o najnowszych zmianach? Zaakceptuj powiadomienia od mojafirma.Infor.pl
Powiadomienia można wyłączyć w preferencjach systemowych
NIE
TAK