Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Moto > Logistyka > Spedycja > Czy oświadczenie wystawiane przez spedytora upoważnia do opodatkowania WDT stawką 0%

Oświadczenie wystawiane przez spedytora, zawierające wszystkie elementy listu przewozowego CMR, takie jak: dane podmiotu wysyłającego towary, dane odbiorcy otrzymującego towary, warunki dostawy, na których transakcja została przeprowadzona, waga towaru, ilość towaru, data wysyłki, data dostawy do nabywcy, kraj dostawy, podpis spedytora, można uznać za dokument przewozowy upoważniający dostawcę do zastosowania do dokonywanej przez niego dostawy wewnątrzwspólnotowej stawki VAT w wysokości 0%.

Tak stwierdził Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie w interpretacji indywidualnej z 21 czerwca 2010 r. (nr IPPP3/443-335/10-4/KC), której fragment przedstawiamy poniżej.

Natomiast stosownie do art. 42 ust. 1, wewnątrzwspólnotowa dostawa towarów podlega opodatkowaniu według stawki podatku 0%, pod warunkiem że:

1) podatnik dokonał dostawy na rzecz nabywcy posiadającego właściwy i ważny numer identyfikacyjny dla transakcji wewnątrzwspólnotowych, nadany przez państwo członkowskie właściwe dla nabywcy, zawierający dwuliterowy kod stosowany dla podatku od wartości dodanej, i podał ten numer oraz swój numer, o którym mowa w art. 97 ust. 10, na fakturze stwierdzającej dostawę towarów,

2) podatnik przed złożeniem deklaracji podatkowej za dany okres rozliczeniowy, o którym mowa w art. 99, posiada w swojej dokumentacji dowody, że towary będące przedmiotem wewnątrzwspólnotowej dostawy zostały wywiezione z terytorium kraju i dostarczone do nabywcy na terytorium państwa członkowskiego inne niż terytorium kraju.

Dowodami, o których mowa w ust. 1 pkt 2, są następujące dokumenty, jeżeli łącznie potwierdzają dostarczenie towarów będących przedmiotem wewnątrzwspólnotowej dostawy towarów do nabywcy znajdującego się na terytorium państwa członkowskiego innym niż terytorium kraju:

1) dokumenty przewozowe otrzymane od przewoźnika (spedytora) odpowiedzialnego za wywóz towarów z terytorium kraju, z których jednoznacznie wynika, że towary zostały dostarczone do miejsca ich przeznaczenia na terytorium państwa członkowskiego inne niż terytorium kraju – w przypadku gdy przewóz towarów jest zlecany przewoźnikowi (spedytorowi),

2) kopia faktury,

3) specyfikacja poszczególnych sztuk ładunku. (...)

Z przedstawionego stanu faktycznego wynika, iż Wnioskodawca, jako firma spedycyjna organizuje transport towarów na rynku unijnym. Działając jako spedytor Wnioskodawca ma problemy ze ściągnięciem listów przewozowych, oryginałów dokumentów CMR podpisanych przez przewoźników, aby następnie przekazać zleceniodawcy usługi przed upływem terminu obowiązującego na złożenie deklaracji VAT za dany okres, w którym wewnątrzwspólnotowa dostawa powinna zostać rozliczona. Aby usprawnić przepływ dokumentów, Wnioskodawca planuje wystawianie dokumentu mającego formę Oświadczenia Spedytora. Zawierałby on wszystkie elementy listu przewozowego CMR takie jak: dane Spółki (jako podmiotu wysyłającego towary), dane odbiorcy otrzymującego towary, warunki dostawy, na których transakcja została przeprowadzona, wagę towaru, ilość towaru, datę wysyłki, datę dostawy do nabywcy, kraj dostawy, podpis spedytora.

Nasze recenzje

Prawne ciekawostki

Green OK

Producent biologicznie aktywnych oraz przyjaznych dla środowiska ekologicznych nawozów.