| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama

Podobnie jak w przypadku Czech, do Danii najlepiej wybrać się w okresie od połowy maja do września. W czerwcu, okresie licznych świąt, jest niewiele opadów deszcz, w lipcu i sierpniu jest ich znacznie więcej. Temperatura w morzu jest niska, w Morzu Północnym rzadko sięga 16 stopni, nieco cieplejszy jest Bałtyk, mimo to Dania ma dużą ilość plaż.

Na niewielkiej wyspie Bornholm panuje łagodny i słoneczny mikroklimat.

Zima jest chłodna i deszczowa, jednak dużo bardziej łagodna niż w pozostałych krajach skandynawskich.

Obywatele polscy korzystają z prawa do swobodnego przepływu osób w ramach Unii Europejskiej/Europejskiego Obszaru Gospodarczego. Dokumentem uprawniającym do bezwizowego wjazdu i pobytu jest ważny paszport (minimum 3 miesiące ponad planowany okres pobytu) lub dowód osobisty (starego lub nowego wzoru). (Uwaga: stary wzór obowiązuje tylko do końca 2007 r.) Maksymalny okres pobytu turystycznego wynosi 3 miesiące.

Zobacz też: Belgia

W przypadku pobytu nie przekraczającego trzech miesięcy obywatele UE uzyskują prawo pobytu w innym państwie członkowskim bez żadnych dodatkowych warunków i formalności poza koniecznością posiadania ważnego dowodu tożsamości lub paszportu. Prawo swobodnego przemieszczania się i pobytu uzyskuje też członek rodziny obywatela UE, niezależnie od jego przynależności państwowej. Ograniczenia swobodnego przemieszczania się i pobytu mogą mieć miejsce jedynie z uwagi na zasady polityki bezpieczeństwa i zdrowia publicznego.

Pobyt powyżej 90 dni. Prawo pobytu na okres przekraczający trzy miesiące uzyskują obywatele UE:

  • zatrudnieni lub prowadzący działalność gospodarczą w goszczącym państwie członkowskim;
  • mający wystarczające środki utrzymania dla siebie i członków swojej rodziny, aby nie stanowić podczas swego pobytu obciążenia dla systemu pomocy społecznej goszczącego państwa członkowskiego, oraz mający pełne ubezpieczenie zdrowotne;
  • przybyli do goszczącego państwa członkowskiego w celu podjęcia nauki, w tym szkolenia zawodowego, oraz mający pełne ubezpieczenie zdrowotne i środki finansowe na swoje utrzymanie.

W przypadku takiego pobytu państwa członkowskie mogą wymagać od obywateli UE jedynie zarejestrowania się w urzędzie właściwym dla miejsca pobytu i uzyskania dowodu zarejestrowania się.

Informacje dotyczące warunków podejmowania pracy w Danii (w tym przez pracowników delegowanych przez polskie firmy usługowe w ramach swobodnego przepływu usług) można znaleźć na stronach internetowych Wydziału Promocji, Handlu i Inwestycji Ambasady RP w Kopenhadze (www.polcom.dk), w opracowaniu Dania – Poradnik dla polskiego przedsiębiorcy oraz Urzędu Imigracyjnego Królestwa Danii ( www.nyidanmark.dk – polska wersja językowa).

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Nasze recenzje

Ostatnio na forum

Prawne ciekawostki

Eksperci portalu infor.pl

Bartłomiej Samsonowicz

Ekspert serwisu Comperia.pl, specjalizuje się w finansach osobistych i rynku kredytowym.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »