| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama

Dżibuti

Obywatele polscy udający się do Dżibuti muszą mieć wizę pobytową wystawioną na okres 90 dni lub wizę tranzytową ważną do 7 dni (obie w cenie 30 USD). Jeżeli w danym kraju nie ma ambasady Dżibuti, wizę można uzyskać w ambasadzie Francji. Paszport powinien być ważny co najmniej 6 miesięcy. Opłata lotniskowa przy wylocie z kraju wynosi 3000 DFR (ok. 17 USD).

Zobacz też: Afganistan

Nie ma ograniczeń we wwozie i wywozie pieniędzy. Restrykcje celne nie różnią się od powszechnie stosowanych.

Obowiązek meldunkowy dotyczy cudzoziemców przebywających w Dżibuti ponad 90 dni.

Nie ma przepisów dotyczących obowiązkowych ubezpieczeń osobowych i komunikacyjnych.

Zobacz też: Argentyna

Przy wjeździe wymagana jest międzynarodowa książeczka szczepień z ważnym szczepieniem przeciw żółtej febrze. W Dżibuti dostępna jest jedynie prywatna opieka medyczna. Wizyta u lekarza kosztuje ok. 30 USD, za dobę w szpitalu prywatnym trzeba zapłacić ponad 100 USD.

Międzynarodowe prawo jazdy uprawnia do prowadzenia pojazdów.

Niebezpieczna jest prowincja, regiony skupisk uchodźców. Stolica jest stosunkowo bezpieczna ze względu na dużą bazę wojsk francuskich i jednostek amerykańskich.

Przydatne informacje

  • Koszty utrzymania w Dżibuti należą do najwyższych na świecie;
  • Dniem wolnym od pracy jest piątek.

Dżibuti podlega kompetencji terytorialnej Ambasady RP w Addis Abebie.

Stolica: Dżibuti
Waluta: frank Dżibuti (DFR),
1 USD = ok. 175 DFR,
Języki urzędowe: francuski, arabski,
Inne języki: afar, somalijski.

źródło: Ministerstwo Spraw Zagranicznych

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Nasze recenzje

Ostatnio na forum

Prawne ciekawostki

Eksperci portalu infor.pl

Piotr Skórski

Prawnik

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »