| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama

Bahrajn

Od obywateli RP wymagane są wizy uprawniające do wjazdu i pobytu. Wjazdowa wiza turystyczna jednokrotna jest ważna przez jeden miesiąc od daty jej wydania (na czas pobytu do siedmiu dni), a wjazdowa wiza pobytowa jednokrotna jest ważna przez trzy miesiące od daty jej wystawienia (na czas pobytu do trzydziestu dni). Najbliższa Ambasada Królestwa Bahrajnu znajduje się w Berlinie. Wizę turystyczną lub pobytową można także uzyskać bezpośrednio na lotnisku w Manamie. Każdy rodzaj wiz (oprócz tranzytowej) wymaga sponsora, czyli poparcia ze strony osoby prywatnej lub instytucji w Bahrajnie. Cudzoziemiec udający się do Bahrajnu winien otrzymać od sponsora pobytu promesę jednej z wiz: jest to niezbędne z uwagi na to, że niektóre linie lotnicze nie chcą zabierać na pokład samolotu podróżnych bez dokumentu potwierdzającego, że otrzymają oni wizę na lotnisku w Manamie. Cudzoziemcy przybywający w celach handlowych otrzymują 72-godzinną wizę wjazdową (za okazaniem biletu powrotnego lub biletu na dalszą trasę) bezpośrednio na lotnisku, bez dodatkowych formalności. Na lotnisku można również uzyskać jednokrotną wizę tranzytową ważną 48 godzin. Wymagana jest wtedy ważna wiza pobytowa kraju docelowego. Pobyt na podstawie trzymiesięcznej wizy pobytowej można przedłużyć maksymalnie o dalsze trzy miesiące w departamencie imigracyjnym MSW Bahrajnu. Minimalny okres ważności paszportu przy wjeździe powinien wynosić 6 miesięcy od daty wystawienia wizy. Odmienne przepisy wizowe obowiązują cudzoziemców, którzy przybyli w celu podjęcia pracy zarobkowej bądź są partnerami handlowymi lub inwestycyjnymi zarówno prywatnych, jak i państwowych przedsiębiorstw w Bahrajnie.

Władze Bahrajnu nie stosują ograniczeń co do wwozu i wywozu środków płatniczych. Nie ma obowiązku udokumentowania kwoty minimalnej na każdy dzień pobytu. Nie wymaga się też okazywania biletu powrotnego.

Obowiązuje zakaz wwozu wydawnictw pornograficznych, narkotyków, środków psychotropowych, sterydów, broni i amunicji. W Bahrajnie, w odróżnieniu od innych krajów regionu, nie obowiązuje prohibicja.

Obowiązek meldunkowy dla cudzoziemców powiązany jest z procedurą wizową: wniosek wizowy zawiera dokładne dane sponsora oraz jego aktualny adres i jest jednocześnie formą meldunku.

Polskie polisy ubezpieczeniowe nie są uznawane w Bahrajnie.

W Bahrajnie nie występują zagrożenia sanitarno-epidemiologiczne. Nie są też wymagane szczepienia ochronne. Wiza pobytowa uprawnia do korzystania z bezpłatnej opieki medycznej w placówkach państwowych. Posiadacz wizy turystycznej może korzystać jedynie z usług prywatnych ośrodków zdrowia. Koszt wizyty wynosi od 19 do 80 USD i nie obejmuje stawek za zabiegi lub kuracje. Doba w szpitalu prywatnym kosztuje od 200 do 500 USD. Podstawowe lekarstwa są szeroko dostępne bez recepty.

Akceptowane jest (przez 6 miesięcy od przybycia) zarówno polskie, jak i międzynarodowe prawo jazdy wydane w Polsce. Wizy pobytowe uprawniają do uzyskania, na podstawie krajowego lub międzynarodowego prawa jazdy, prawa jazdy Bahrajnu ważnego we wszystkich krajach Zatoki Perskiej.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Nasze recenzje

Ostatnio na forum

Prawne ciekawostki

Eksperci portalu infor.pl

Rodzewicz Kudlicki & Rodzewicz

Kancelaria Adwokacka

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »