| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama

Szwajcaria

Dokumentem podróży uprawniającym do bezwizowego wjazdu i pobytu turystycznego do 90 dni jest paszport lub dowód osobisty. Nie ma bezwzględnego obowiązku okazywania biletu powrotnego, jednak szwajcarskie służby graniczne mogą zażądać jego okazania. Wymagany jest co najmniej 6-miesięczny okres ważności paszportu, licząc od daty wjazdu. Osoby legitymujące się starymi paszportami ze zmianami w strukturze folii powinny liczyć się z możliwymi nieprzyjemnościami (podejrzenie o odklejenie folii i sfałszowanie dokumentu). Nie ma formalnego obowiązku posiadania określonej kwoty pieniędzy na dzień pobytu, jednak władze graniczne mają prawo zażądać ich okazania przy wjeździe (z reguły wystarczy okazanie ważnej karty kredytowej), gdy np. zachodzi podejrzenie, że wjeżdżający nosi się z zamiarem podjęcia nielegalnej pracy (w bagażu ma narzędzia lub ubrania robocze).

Dodatkowe informacje w wersji elektronicznej dostępne są na stronie internetowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych www.msz. gov.pl w dziale Informacje konsularne – „Informacje dla obywateli polskich udających się do innych krajów Unii Europejskiej”.
Pobyt powyżej 90 dni. Przyjazd na dłużej niż 90 dni wymaga uzyskania wizy w Ambasadzie Szwajcarii w Warszawie. Na pobyt dłuższy niż 3 miesiące wymagane jest uzyskanie pozwolenia władz kantonalnych lub federalnych.

1. Uczniowie, studenci. Osoby zamierzające podjąć naukę (dotyczy to wszystkich poziomów szkół oraz kursów językowych) muszą na życzenie władz szwajcarskich udokumentować środki finansowe wystarczające na utrzymanie się w Szwajcarii (wymaga się z reguły okazania środków finansowych w wysokości ok. 2000 CHF miesięcznie – w praktyce może wystarczyć np. przedstawienie dowodu opłaconego czesnego i okazanie kart kredytowych, najlepiej: VISA, Eurocard, Diners Club, American Express). Dodatkowo wymagane jest wykupienie ubezpieczenia zdrowotnego. Aby uzyskać pozwolenie na pobyt, należy okazać dokument stwierdzający przyjęcie na uczelnię lub do szkoły. Pozwolenie na pobyt wystawiane jest na czas trwania nauki (w przypadku, gdy nauka trwa ponad rok, pozwolenie wystawiane jest na okres 12 miesięcy, przy czym możliwe jest przedłużanie go). Szwajcaria objęta jest m.in. ogólnoeuropejskimi programami Erasmus i Comett.

2. Emeryci i renciści zainteresowani dłuższym lub stałym pobytem powinni wykazać się tzw. bliskim kontaktem ze Szwajcarią, tzn. udokumentować wcześniejsze podróże (np. regularne spędzanie urlopów) lub wskazać członków rodziny na stałe mieszkających w Szwajcarii. Ważną podstawą do udzielenia zezwolenia na pobyt może być udokumentowane szwajcarskie pochodzenie rodziców, dziadków lub pradziadków.

3. Osoby zamierzające osiąść na stałe w Szwajcarii winny wykazać się definitywnym zakończeniem wszelkiej działalności zawodowej (z wyłączeniem czynności związanych z zarządzaniem własnym majątkiem – władze szwajcarskie mogą zażądać okazania źródła pochodzenia majątku; dotyczy to zasadniczo majątku o wartości powyżej 100 tys. CHF).

Posiadanie nieruchomości w Szwajcarii nie stanowi wyłącznej podstawy do uzyskania pozwolenia na pobyt. Praca. Dostęp do szwajcarskiego rynku pracy dla obywateli nowych krajów członkowskich UE, w tym obywateli polskich, reguluje protokół dodatkowy do umowy między Szwajcarią i UE o swobodnym przepływie osób i dostępie do rynku pracy. Jego ustalenia oznaczają stopniowe otwieranie rynku pracy dla tychże obywateli i określają wielkość kontyngentu na poszczególne lata. Do zatrudnienia wymagana jest wstępna zgoda Kantonalnego Urzędu ds. Przemysłu, Rzemiosła i Pracy (KIGA – Kantonales Amt für Industrie, Gewerbe und Arbeit).

Do chwili wejścia w życie protokołu dodatkowego (najwcześniej w pierwszym kwartale 2006 r.) wobec obywateli nowych państw UE stosowane są identyczne jak dla obywateli państw trzecich uregulowania dotyczące dostępu do rynku pracy. W pełni swobodny dostęp do szwajcarskiego rynku pracy dla obywateli nowych państw UE, a więc także Polski, nastąpi po 30 kwietnia 2011 r. W każdym z kantonów Urzędy ds. Migracji (Migrationsamt) udzielają szczegółowych informacji osobom zainteresowanym podjęciem pracy w Szwajcarii. Informację można także uzyskać na stronach internetowych: www.imes.admin.ch oraz www.europa.admin.ch. Zainteresowani pracą w Szwajcarii zwracają się bezpośrednio do pracodawcy, który występuje następnie do władz o zgodę na zatrudnienie.

Nie ma ograniczeń kwotowych przy wwożeniu i wymianie pieniędzy (jedynie w przypadku przelewów bankowych na kwotę powyżej 100 tys. CHF instytucje finansowe mogą żądać udokumentowania źródeł pochodzenia pieniędzy). Nie ma też restrykcji celnych odbiegających od powszechnie przyjętych standardów. Należy przestrzegać zakazu wwożenia broni ostrej i gazowej, rozpylaczy, paralizatorów, noży, zwłaszcza otwieranych jedną ręką (sprężynowe, motylkowe), a także bagnetów, pałek itp. przedmiotów. Osoby łamiące ten zakaz karane są grzywną w wysokości kilkuset franków i mogą zostać wydalone z kraju.

Obowiązują ograniczenia w przywożeniu mięsa i przetworów mięsnych na teren Szwajcarii – zasadniczo wolno wwieźć 500 g na osobę (w przypadku nierespektowania ograniczeń nakładana jest opłata celna w wysokości 20 CHF za każdy dodatkowy kilogram). Wwóz zwierząt domowych. W związku z tym, że Polska figuruje na szwajcarskiej liście państw, w których w tzw. warunkach zurbanizowanych panuje wścieklizna, przy wwozie psów lub kotów na terytorium Szwajcarii wymagane są: zgoda szwajcarskiego Federalnego Urzędu ds. Weterynarii, świadectwo szczepień przeciw wściekliźnie oraz odpowiednie znakowanie w formie tatuażu lub mikrochipu.

Zwierzęta mogą spełnić te kryteria najwcześniej w wieku 7 miesięcy (szczepienia przeciw wściekliźnie wykonane przed 3. miesiącem życia nie są uznawane). Podanie o wwóz zwierząt powinno być wysłane do Urzędu ds. Weterynarii minimum 3 tygodnie przed planowanym terminem wwiezienia (faks: 0041 (0)31 3238522, email: import.export@bvet. admin.ch). Zwierzęta mogą być poddane kontroli weterynaryjnej na granicy.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Nasze recenzje

Ostatnio na forum

Prawne ciekawostki

Eksperci portalu infor.pl

Ewa Ręczkowska

Specjalista w zakresie księgowości, kadr i płac

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »